Prima editie a Festivalului International al Filmului de Animatie "anim'est", care se va desfasura la Bucuresti in perioada 22 septembrie - 1 octombrie, va reuni peste 200 de scurtmetraje romanesti si straine, care reprezinta, in opinia organizatoril
Prima editie a Festivalului International al Filmului de Animatie "anim'est", care se va desfasura la Bucuresti in perioada 22 septembrie - 1 octombrie, va reuni peste 200 de scurtmetraje romanesti si straine, care reprezinta, in opinia organizatorilor, crema animatiei mondiale. Filmele vor fi grupate in mai multe sectiuni: scurtmetraje internationale; zoom pe animatia ceha (cu programe care grupeaza peste 30 de scurtmetraje); program de animatie britanica (prin bunavointa British Council); program de animatie iraniana (oferit de catre Centrul de Cinema Documentar si Experimental din Teheran); programe de scurtmetraje poloneze si retrospectiva de animatie romaneasca, prin cinci programe de scurtmetraje oferite de Arhiva Nationala de Filme. Evenimentul acestei prime editii va fi Integrala "John Dilworth". Filmele cele mai recente ale celor mai importanti realizatori din animatia mondiala au fost invitate la "anim'est": "Guide Dog" de Bill Plympton si "Life in Transition" de John Dilworth. De asemenea, sunt incluse in programul festivalului filme care au castigat premii mari: "Tadeo Jones" (regia Enrique Gato) - castigatorul Premiului Goya, 2006, "Fallen Art" (regia Tomek Baginski) - castigatorul premiului BAFTA 2006, "Flatlife" (regia Jonas Geinaert) - castigatorul Marelui Premiu al Juriului pentru scurtmetraj, Cannes 2004, "Harvie Krumpet" (regia Adam Eliott) - Oscar 2004, Premiul Special al Juriului, Premiul Publicului si FIPRESCI la Annecy 2003, "Father and Daughter" (regia Michael Dudok de Wit) - Oscar 2001. La acestea se adauga alte 13 lungmetraje recente si o retrospectiva de lungmetraje romanesti. Festivalul este organizat de Asociatia "Estenest" in parteneriat cu Centrul National al Cinematografiei, Administratia Fondului Cultural National, Pro Helvetia, Centrul Cultural Ceh, British Council etc. Potrivit Asociatiei "Estenest", animatia romaneasca cunoaste o perioada de criza, care dureaza de peste 15 ani, privind atat productia de animatie, cat si distributia de filme in Romania. O alta motivatie pentru a organiza o astfel de manifestare la Bucuresti tine de numarul foarte mic al festivalurilor de film de animatie in Europa Centrala si de Est. Filmele din festival vor fi proiectate in trei sali de cinema din Bucuresti - Europa, Union si Corso. O selectie va fi prezentata si la Cluj, la Cinema Victoria.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.