Presedintele Traian Basescu va prezenta astazi, intr-o sedinta comuna a Senatului si Camerei Deputatilor, o informare privind modificarea participarii Romaniei cu forte armate la misiuni in teatrele de operatii militare din Balcani, Afganistan si Ira
Presedintele Traian Basescu va prezenta astazi, intr-o sedinta comuna a Senatului si Camerei Deputatilor, o informare privind modificarea participarii Romaniei cu forte armate la misiuni in teatrele de operatii militare din Balcani, Afganistan si Irak. "In baza analizelor efectuate in cadrul NATO, UE si a solicitarilor partenerilor din cadrul Coalitiei de lupta impotriva terorismului, rezultate in urma desfasurarii conferintelor de redimensionare a fortelor, Romania trebuie sa-si reconfigureze participarea cu forte in semestrul II al anului in curs", se arata in scrisoarea presedintelui Traian Basescu, transmisa sefului Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, in 6 septembrie a.c.. Fortele redimensionate romane vor participa la misiuni in afara teritoriului national sub mandatul Organizatiei Natiunilor Unite, al Uniunii Europene si al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa. Traian Basescu precizeaza, in scrisoarea trimisa Parlamentului, ca a aprobat propunerile primului-ministru de modificare a participarii Romaniei la misiuni in afara teritoriului national. Seful statului propune Parlamentului suplimentarea participarii in Afganistan, in cadul "Fortei pentru Operatii Speciale", si repatrierea din Irak a detasamentului de geniu si a companiei de Politie Militara. Potrivit documentului trimis, in teatrul de operatii din Irak, in cadrul Comandamentului Fortei Multinationale vor activa un detasament medical, 30 de militari, personal de stat major, iar in cadrul Diviziei Multinationale Sud-Est, un batalion de infanterie de 405 militari, o companie de infanterie de 100 de militari, personal de stat major (10 militari) si un detasament de informatii militare (30 militari). In cadrul Diviziei Multinationale Centru-Sud vor activa un detasament de informatii militare (38 militari) si personal de stat major. In Afganistan se va suplimenta, incepand cu luna octombrie 2006, participarea, in cadrul Fortei pentru operatii speciale, cu o echipa de personal medical uman si veterinar, o echipa CIMIC si un ofiter de legatura.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.