Conform raportului bianual "Global Financial Stability Report," dat publicitatii ieri, de catre Fondul Monetar International, principala institutie de guvernare economica la nivel mondial considera ca starea economiei globale este multumitoare, dar c
Conform raportului bianual "Global Financial Stability Report," dat publicitatii ieri, de catre Fondul Monetar International, principala institutie de guvernare economica la nivel mondial considera ca starea economiei globale este multumitoare, dar ca exista riscuri semnificative care trebuie luate in considerare de autoritati.
Raportul arata in primul rand ca ritmul global de crestere economica este satisfacator si ca pietele internationale au reactionat bine la masurile corective impuse de principalele institutii financiare. In plus, companiile au inregistrat si ele cresteri importante la nivel individual, iar prognozele performantelor viitoare se mentin pozitive.
Totusi, raportul FMI avertizeaza ca mediul economic international este supus la importante presiuni inflationiste, mai ales din cauza maririi pretului la petrol, iar linistirea pietei de imobiliare din Statele Unite, precum si cresterea ratelor dobanzilor de referinta de catre principalele banci centrale, ar putea duce la o incetinire pronuntata a ritmului de crestere mondial.
Jaime Caruana, directorul departamentului de piete monetare si capital la FMI, insista ca pietele in curs de dezvoltare sunt cele mai vulnerabile in fata riscurilor potentiale si, de aceea, ele sunt sfatuite sa adopte politici macroeconomice prudente si sa isi reduca vulnerabilitatea fiscala.
In plus, el a mai declarat ca este important ca Statele Unite si principalele tari asiatice sa fie deschise la discutii despre rata de schimb a monedelor lor, pentru a permite monedelor asiatice sa se mai aprecieze si dolarului sa se mentina relativ stabil.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.