Profesorii nu se intorc la catedra pe 15 septembrie, iar elevii raman acasa. Sindicatele din invatamant vor organiza, vineri, un miting in Bucuresti din cauza ca Executivul nu a aprobat majorarea salariala de 50% solicitata incepand cu 1 ianuarie 20

Profesorii nu se intorc la catedra pe 15 septembrie, iar elevii raman acasa. Sindicatele din invatamant vor organiza, vineri, un miting in Bucuresti din cauza ca Executivul nu a aprobat majorarea salariala de 50% solicitata incepand cu 1 ianuarie 2007.

Noul an scolar incepe sub auspiciile unui nou conflict iscat intre sindicatele din invatamant si Ministerul Educatiei si Cercetarii, dupa ce dascalii au hotaråt sa nu se prezinte in prima zi de scoala.
Negocierile dintre sindicalisti si guvernanti, disputate ieri, s-au soldat cu inca un esec.

Reprezentantii Ministerului Educatiei si membrii Executivului mai au doar doua zile la dispozitie pentru a-si indeplini angajamentele asumate in fata sindicatelor din invatamant care au solicitat o majorare salariala de 5,5% incepand cu 1 ianuarie 2006 si de 6% incepand cu data de 1 septembrie a acestui an. Din cauza ca protocolul semnat de organizatiile sindicale din invatamantul preuniversitar si universitar cu reprezentantii Guvernului nu a fost respectat de autoritati, profesorii ameninta cu boicotarea anului scolar, la fel cum au facut-o anul trecut cand, datorit a presiunilor exercitate la nivel guvernamental, au reusit sa-si aduca partenerii ministeriali la masa tratativelor. Fata de situatia din noiembrie 2005, sindicalistii acuza membrii Guvernului ca incearca sa fuga de responabilitati prin renegocierea acordului semnat in toamna si sa amane aplicarea Legii salarizarii persoanalului bugetar, care ar fi trebuit sa intre in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2007. In plus, sindicalistii asteapta de la Guvern 1,1 miliarde de euro, bani promisi anul trecut, si spun ca, in lipsa acestor fonduri, anul scolar nu va incepe la 15 septembrie. Masura extrema aleasa de profesori va arunca in haos majoritatea institutiilor de invatamant din Romania, fapt care se va rasfrange asupra pregatirii scolare a elevilor, desi jumatate din scolile din tara nu intrunesc toate conditiile de igiena si de studiu pentru a-si deschide portile. Prezent la negocierile de ieri, premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca Guvernul pe care il conduce trateaza cu respect si cu prioritate domeniul educatiei si ca Executivul a tinut cont de pretentiile salariale ale dascalilor, chiar daca acestia nu sunt interesati de programul de investitii derulat din 1990 incoace.

Copiii sunt asteptati in focare de microbi
Ministrul educatiei si cercetarii, Mihail Hardau, si omologul sau de la Sanatate, Eugen Nicolaescu, nu au ajuns inca la un numitor comun in ceea ce priveste starea in care se afla unitatile de invatamant din tara. Dupa ce a afirmat ca jumatate din scolile romanesti sunt insalubre si pline de microbi, ministrul sanatatii arata cu degetul inspre conducerea de la Educatie si inspre autoritatile administratiei publice locale care au gestionat falimentar programul de reabilitare si modernizare a scolilor.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.