situat la periferia orasului ori de actiunile unei mari companii, toate pot face obiectul unui proces de stabilire a valorii de piata. Aici intervine evaluatorul - o meserie practicata in Romania de aproximativ sase mii de persoane, din care doar o t
situat la periferia orasului ori de actiunile unei mari companii, toate pot face obiectul unui proces de stabilire a valorii de piata. Aici intervine evaluatorul - o meserie practicata in Romania de aproximativ sase mii de persoane, din care doar o treime lucreaza la foc continuu. Chiar si cu un numar relativ mic de specialisti, multi tineri, piata evaluarilor independente va atinge in 2006 nivelul de noua milioane de euro. Evaluarile interne ale bancilor vin sa completeze aceasta piata cu inca un milion de euro pana la sfarsitul anului, ajungand la zece milioane de euro.

Inceputa timid in primii ani de dupa '89 prin evaluarea activelor companiilor scoase la privatizare, activitatea de evaluare a cunoscut un boom in ultimii ani, mai ales ca urmare a cresterii pietei de creditare, in stransa legatura cu evaluarea proprietatilor imobiliare.
"Este firesc astfel ca cei mai numerosi clienti aflati in portofoliul companiilor romanesti de evaluare sa fie bancile", explica Adrian Vascu, prim-vicepresedinte al Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR). Institutiile financiare reprezinta cel putin 80% din numarul total al clientilor, cu o contributie de 60% la cifra de afaceri a pietei.
Practic, bani se scot din orice, pentru ca unde exista valoare se poate vorbi automat despre evaluare, spun jucatorii de pe piata de profil. Un evaluator poate incasa intre 100 de euro si 50.000 de euro, in functie de specificul si complexitatea proiectului.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.