De la 1 ianuarie 2007, pretul national de referinta pentru energia termica dispare odata cu subventiile bugetare, iar autoritatile administratiei publice locale vor stabili tariful acesteia in functie de costurile reale si de necesarul de investitii
De la 1 ianuarie 2007, pretul national de referinta pentru energia termica dispare odata cu subventiile bugetare, iar autoritatile administratiei publice locale vor stabili tariful acesteia in functie de costurile reale si de necesarul de investitii pentru reabilitarea retelei. Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania, a declarat ca tarifele la energia termica se vor majora cu peste 70% fata de nivelul actual, fiind de asteptat o dublare a numarului de restantieri, in timp ce multi furnizori isi vor inchide portile.
"In mod normal, dupa 1 ianuarie 2007, pretul gigacaloriei se va majora cu cel putin 70%. Impactul va fi resimtit ca de obicei de marea majoritate a populatiei, cu efecte secundare economice asupra producatorilor si furnizorilor locali. Acestia nu vor mai putea functiona si vor cere primarilor inchiderea societatii", ne-a declarat Radu Opaina. El apreciaza ca judetele cele mai afectate vor fi si cele mai sarace, respectiv cele din zona de nord-est si de sud a tarii. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a propus ca preturile locale de referinta sa fie, in medie, cu 5% mai mari decat actualul pret national de referinta, de 107,5 RON pe gigacalorie. In practica, lucrurile stau putin diferit, un exemplu fiind Iasiul, unde autoritatile au decis o majorare de 51% a pretului de referinta local, pana la 162,5 RON, cu TVA inclus.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.