Strategia fiscala pentru perioada 2007 - 2010 nu prevede majorarea cotei unice sau a TVA, a anuntat, luni, senatorul liberal Varujan Vosganian (foto), presedintele Comisiei buget, finante, banci. In cadrul Conferintei privind riscul de tara, organiza
Strategia fiscala pentru perioada 2007 - 2010 nu prevede majorarea cotei unice sau a TVA, a anuntat, luni, senatorul liberal Varujan Vosganian (foto), presedintele Comisiei buget, finante, banci. In cadrul Conferintei privind riscul de tara, organizata de Coface, Vosganian a aratat ca decizia de a opri acordul cu Fondul Monetar International a fost una buna pentru ca s-a dovedit ca Romania are resurse si fara sa forteze cresteri de impozite sau restrangerea creditarii. El a aratat ca, in acest moment, veniturile au crescut la 32,5% din PIB, fata de aproximativ 30% la sfarsitul anului trecut. Potrivit sursei citate, principalele vulnerabilitati ale Romaniei sunt, in acest moment, fiscalitatea, sistemul asigurarilor sociale, agricultura si competitivitatea externa. In ceea ce priveste sistemul fiscal, Vosganian a precizat ca, desi nu a fost adoptata in mod oficial, strategia fiscala asigura finantare pentru plata obligatiilor Romaniei dupa aderarea la Uniunea Europeana. Astfel, in perioada 2007 -2013 vor fi alocate 7,5 miliarde de euro pentru plata obligatiilor fata de UE, iar intre 2,5 si 3 miliarde de euro vor fi destinate cofinantarii proiectelor realizate cu fonduri comunitare. De asemenea, in urmatorii doi ani, 20 de miliarde de lei (circa 6,5 miliarde de euro) vor fi investite in invatamant, sanatate si infracstructura.
Risc de supraincalzire
Pe de alta parte, directorul general al agentiei franceze de rating Coface, Jerome Cazes, a anuntat ca institutia ar putea revizui in sens pozitiv, pana la sfarsitul anului viitor, calificativul de tara al Romaniei, de la A4 la A3. "Dupa ce Romania va deveni stat membru al UE, vom revizui ratingul, insa o eventuala imbunatatire a acestuia depinde de situatia economica", a afirmat Cazes. El a aratat ca Romania poate atinge in 2006 un avans economic de 7%, dar a atras atentia asupra pericolului de supraincalzire a economiei. "Exista o serie de riscuri care deriva dintr-un avans economic accelerat. Am putea asista in urmatorii ani chiar la falimente", a spus Cazes.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.