Deputatii au adoptat, ieri, Ordonanta Guvernului privind finalizarea privatizarii BCR. In cadrul dezbaterilor din plenul Camerei Deputatilor, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu (foto), a aratat ca privatizarea BCR nu va crea nici o obligatie su
Deputatii au adoptat, ieri, Ordonanta Guvernului privind finalizarea privatizarii BCR. In cadrul dezbaterilor din plenul Camerei Deputatilor, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu (foto), a aratat ca privatizarea BCR nu va crea nici o obligatie suplimentara statului roman. Pe de alta parte, ministrul a sustinut ca absorbtia Bancorex de catre BCR a fost integral asumata de statul roman tocmai pentru ca activul BCR sa nu fie afectat. El a mai afirmat ca AVAS mai are inca de recuperat unele sume de la cei care au avut datorii catre Bancorex, dar nu poate avansa o suma exacta in acest sens, intrucat mai intai Justitia trebuie sa se pronunte daca cei vizati de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) au obtinut ilicit sau nu sumele respective de la Bancorex. Vladescu a mai spus ca, in virtutea obligatiilor pe care statul roman si le-a asumat relativ la Bancorex, orice investitor care vine, fie inainte, fie dupa privatizarea BCR, cu un document valid care sa ateste ca acesta are de recuperat de la Bancorex o anumita suma de bani, statul roman va fi obligat sa achite respectiva suma. Potrivit legii adoptate, valoarea despagubirilor pentru orice prejudicii, pierderi sau orice alte sume platibile de catre vanzator cu privire la daunele rezultand din sau in legatura cu obligatiile bancii legate de Bancorex SA, nu va depasi 50% din pretul de cumparare a pachetului de actiuni platit de cumparator catre AVAS. Legea mai stipuleaza ca aceasta valoare a despagubirilor este distincta fata de valoarea de 50% din pretul de cumparare a pachetului de actiuni platit de cumparator catre AVAS, ce reprezinta limita pentru despagubiri acordate pentru alte daune, pierderi, precum si alte sume platibile in legatura cu declaratii si garantii, obligatii si raspunderi ale vanzatorului, conform contractului de vanzare-cumparare. Aprobarea de catre Parlament a Ordonantei de urgenta a fost ultima conditie pusa de Erste Bank pentru realizarea transferului de proprietate asupra BCR. (R.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.