Fostul presedinte al BRD, Bogdan Baltazar, a fost audiat de procurorii anticoruptie, timp de doua ore, ca martor in dosarul privind legalitatea privatizarii IMGB. Baltazar a precizat ca a dat "niste relatii", "intr-un fel de calitate de martor" privi
Fostul presedinte al BRD, Bogdan Baltazar, a fost audiat de procurorii anticoruptie, timp de doua ore, ca martor in dosarul privind legalitatea privatizarii IMGB. Baltazar a precizat ca a dat "niste relatii", "intr-un fel de calitate de martor" privind privatizarea uzinei IMGB (Intreprinderea de Masini Grele Bucuresti). "La un moment dat, eu am spus o chestie intr-o sedinta a Consiliului de Administratie, s-a modificat o hotarare si dupa aceea se pare ca nu s-a tinut seama. Era o restrangere a privilegiilor date cumparatorului. S-a adoptat horararea mea si dupa aia se zice ca s-a depasit chestia asta", a explicat, potrivit Newsin, Baltazar. Intrebat fiind daca DNA verifica legalitatea privatizarii IMGB, fostul presedinte al BRD a declarat ca "doar sub anumite aspecte, dar nu cele esentiale". Baltazar a mai mentionat, referindu-se la contractul de privatizare, ca acesta a fost semnat de fostul presedinte al FPS din timpul guvernarii CDR, Sorin Dumitriu. "Contractul de privatizare era semnat exclusiv de catre FPS si in numele FPS", a mai spus Baltazar, care in perioada 1997-1998 a fost vicepresedinte al FPS.
AVAS a vrut sa scape de dosare
Dosarul privind privatizarea IMGB, prin cumpararea pachetului majoritar de actiuni de catre firma norvegiana Kvaerner, a fost deschis la DNA in urma unei sesizari a AVAS. In ceea ce priveste acest aspect, fostul presedinte al BRD considera ca AVAS a vrut sa scape de dosare, dar a precizat ca au fost trimise la DNA doar o parte din dosare, pentru ca, in cazul in care le-ar trimite pe toate ar bloca activitatea institutiei. Bogdan Baltazar considera ca statul nu a fost prejudiciat prin aceasta privatizare, ci "din contra". "IMGB s-a dat in conditii foarte bune, uneia din cele mai mari firme din lume, in materie de contructii de utilaj greu. Zic eu ca a fost o afacere buna", a spus Baltazar.
Obligatii investitionale nerespectate
Pe de alta parte, acesta a precizat ca "IMG a facut obiectul unei inspectii a Curtii de Conturi si acum trei ani si ceva s-au cerut niste explicatii. Le-am dat si atunci, probabil ca isi golesc arhiva". Este vorba despre un raport din 2003 al Curtii de Conturi, in care se preciza ca primii trei ani de la privatizare au adus IMGB-ului o pierdere de 1103,3 miliarde de lei, ajungand la dublul capitalului social al societatii. De asemenea, Dan Drosu Saguna arata ca firma norvegiana Kvaerner nu si-a respectat obligatiile investitionale asumate prin contractul de privatizare. De asemenea, in aceeasi perioada controlata (1998-2000), datoriile societatii ar fi crescut de sase ori, de la 286 de miliarde de lei vechi, la 1789 de miliarde de lei vechi.
Purtatorul de cuvant al DNA, Livia Saplacan, a precizat ca, pana in acest moment, in dosarul privind legalitatea privatizarii IMGB nu s-a inceput urmarirea penala fata de nici o persoana, in prezent facandu-se doar cercetari preliminare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.