Catelus cu parul cret
Ieri a facut senzatie dezvaluirea noastra ca la Dosarul „Zambaccian-Eurografica“ este depusa transcrierea unei convorbiri private intre Adrian Nastase si Octavian Cretu (foto), presedintele Romaqua Group si v

Catelus cu parul cret
Ieri a facut senzatie dezvaluirea noastra ca la Dosarul „Zambaccian-Eurografica“ este depusa transcrierea unei convorbiri private intre Adrian Nastase si Octavian Cretu (foto), presedintele Romaqua Group si vicepresedinte al Partidului Conservator. Discutia a avut loc in biroul liderului PSD, iar inregistrarea s-a facut prin tehnica purtata de Cretu

Fura rata din cotet
Intålnirea a avut loc in primavara acestui an. Interesant este cum a fost convins Octavian Cretu de lucratorii DNA sa poarte microfon asupra sa cånd a intrat in biroul lui Adrian Nastase. Aici trebuie spus ca boss-ul apelor minerale nu are dosar la DNA, dar este cercetat pentru inselaciune de catre Parchetul General. O fi vreo legatura?

El se jura ca nu fura
Tot cautånd motivatia, mai trebuie spus ca Ionel Paun, consulul cercetat si el in dosar, este un apropiat al lui Octavian Cretu. O fi incercat
sa-l ajute? O alta motivatie trebuie cautata in racirea relatiilor dintre Nastase si Cretu, in noiembrie 2005, cånd proprietarul marcii „Borsec“ a trecut la conservatori, luånd dupa el foarte multi membri PSD

Dar l-am prins cu rata-n gura
In fine, mai trebuie spus ca Octavian Cretu este unul dintre initiatorii unui proiect de lege care n-a trecut de Guvernul Nastase, a ajuns pe masa lui Tariceanu, dar este blocat de mai bine de un an. Este vorba de vånzarea licentelor de ape minerale catre imbuteliatori. Credea oare Cretu in primavara ca proiectul poate fi deblocat?

Ieri, ziarul nostru a lansat o bomba de presa: la Dosarul „Zambaccian-Eurografica“ exista inregistrarea unei discutii intre Adrian Nastase si Octavian Cretu, presedintele Romaqua Group si vicepresedinte al Partidului Conservator. Discutia s-a purtat in primavara acestui an in biroul lui Adrian Nastase, ceea ce inseamna ca Octavian Cretu a acceptat propunerea DNA de a-l inregistra pe fostul sau prieten si sustinator din perioada in care era premierul Romaniei.

In incercarea de a afla ce l-a determinat pe Octavian Cretu sa-si tradeze prietenul am identificat patru posibile motive. In primul rand, in dosar este invinuit si Ionel Paun, fost consul la Hong Kong, prieten foarte bun cu boss-ul apelor minerale. In al doilea rand, relatiile dintre Nastase si Cretu s-au deteriorat dupa ce primul a pierdut alegerile, iar al doilea a hotarat sa mearga la Partidul Conservator, in noiembrie 2005, luand cu el mai multi membri PSD. In fine, e foarte posibil ca Octavian Cretu sa fi crezut in primavara acestui an ca o buna colaborare cu Puterea i-ar putea debloca un proiect de lege prin care cere ca licentele de producere a apelor minerale sa fie preluate de particulari de la stat. Proiectul este insa blocat si acum, iar la aceasta ora nu mai putem vorbi de colaborare intre conservatori si Putere. In fine, a patra motivatie ar putea fi si mai omeneasca: Octavian Cretu este cercetat pentru inselaciune intr-un dosar aflat la Parchetul General. Ieri, boss-ul apelor minerale nu ne-a raspuns la telefon pentru a ne clarifica aceasta mica enigma gazetareasca, politica, morala si penala.

(Lidia Popeanga , Alecu Racoviceanu)

Romania 'aniverseaza>> 10 ani de razboi pentru licentele apelor minerale

Octavian Cretu, ca presedinte al Romaqua Group, a fost permanent implicat intr-o batalie dusa de imbuteliatorii de ape minerale cu statul roman. Lupta a inceput in anul 1996 si inca nu s-a incheiat. Licentele de ape minerale sunt detinute de statul roman, iar imbuteliatorii platesc o redeventa ca sa comercializeze apa minerala. Sigur ca le-ar conveni sa detina ei licentele si sa nu mai plateasca nimic la statul roman. De cateva ori, visul lor a fost la un pas de a se implini, dar guvernantii au respins proiectele pentru ca ele implicau schimbarea mai multor legi, inclusiv Constitutia Romaniei. Si la aceasta ora, proiectul este abandonat.

Licentele de apa minerala, subiect de iubire, dar si de ura intre guvernanti si imbuteliatori

Reproducem mai jos o scrisoare a unui personaj care cunoaste foarte bine istoricul dorintei imbuteliatorilor de a detine licentele de apa minerala. Din text reiese clar ca astfel de cereri se fac inca din anul 1996, dar toate guvernarile s-au opus. O sansa ca acest lucru sa se realizeze ar fi de abia acum, dar momentul propice s-a pierdut pentru ca este vorba de un proiect sustinut mai mult de conservatori si in acest moment relatiile dintre ei si Putere s-au deteriorat iremediabil. Daca ar fi profitat de momentul martie 2005, cand proiectul parea sa fie agreat de intreg Guvernul Tariceanu, imbuteliatorii ar fi reusit o smecherie care n-a mers nici pe vremea CDR, nici a PSD. Mentionam ca intertitlurile apartin redactiei.

'Mai ales in preajma campaniilor electorale>>
La Ministerul Economiei si Comertului se pune la cale un nou tun gandit de grupurile de interese ale Partidului Conservator. Afacerea „licentelor pentru apele minerale“ si lichidarea Societatii Nationale a Apelor Minerale (SNAM) ar creste considerabil cifra de afaceri a unor lideri conservatori, jucatori importanti pe piata apelor minerale. Atribuirea directa a licentelor de exploatare catre imbuteliatori a zacamintelor exploatate inainte de 1990 le-ar creste, automat, acestora valoarea afacerii de cel putin trei ori. Presati continuu de Patronatul Apelor Minerale, guvernantii de pana acum au cochetat cu ideea de a da apa la moara imbuteliatorilor, mai ales in preajma campaniilor electorale cand foamea de bani a partidelor era mare. Ideea le venea pe ultima suta de metri si nu o puteau pune in practica, oricat de tentanta ar fi fost, pentru ca ar fi trebuit sa schimbe vreo cinci legi, trei dintre ele organice. Practica i-a invatat pe cei din Patronatul OPA ca pentru a pune mana pe licente trebuie sa „foreze“ adanc pe langa guvern de la inceput de mandat, nu la sfarsit, iar la acest lucru se lucreaza acum. Se explica, astfel, ridicarea in functia de vicepresedinte al Partidului Conservator a lui Octavian Cretu (foto), ajuns astfel la prezidiu, alaturi de ministrul economiei si comertului, Codrut Seres, si cu vicepremierul George Copos. Domnul Octavian Cretu este presedintele Patronatului OPA si, in acelasi timp, cel mai mare imbuteliator de apa minerala din tara, fiind patronul de la Borsec. Primul care a militat pentru atribuirea directa a licentelor la imbuteliatori a fost Jean Valvis, patronul fabricii de lapte Dorna, principal sponsor al echipei de fotbal Rapid ce apartine vicepremierului George Copos. Lupta lui Valvis impotriva SNAM-ului - detinatorul licentelor - a incetat brusc dupa ce elvetianul si-a vandut linia de imbuteliere a apei minerale Dorna firmei Coca Cola, consolandu-se cu gandul ca, neputand sa puna mana pe licenta, nu poate cere un pret de trei ori mai mare.

'Interesele de moment ale imbuteliatorilor>>
Patronatul OPA ii continua munca de pionierat si a ajuns, acum, sa convinga Ministerul Economiei si Comertului de utilitatea atribuirii directe a licentelor catre imbuteliatori si privatizarea SNAM-ului, treaba fiind lucrata de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI). Ce inseamna, insa, aceasta licenta de exploatare? Pana sa ajunga la imbuteliator, apa minerala trebuie certificata, iar zacamantul trebuie forat, fapt ce presupune cheltuieli destul de mari tinand cont de faptul ca o singura sonda de 100 de metri data „la sigur“ costa 2 miliarde de lei. Pentru marcile vechi, aceste cheltuieli le-a facut statul, iar specialistii SNAM - singurii experti in ape minerale din tara - detin controlul asupra modului in care sunt exploatate zacamintele. De multe ori, munca lor stiintifica intra in conflict cu interesele de moment ale imbuteliatorilor si multi patroni de ape minerale i-ar vrea luati de la controlul robinetelor. In plin sezon, mai toti imbuteliatorii incearca sa-i convinga pe cei de la SNAM sa le dea mai multa apa decat posibilitatea zacamantului. Exploatata rational, apa minerala se regenereaza.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.