11 septembrie 2001. Avionul American Airlines nr. 11. Avionul United Airlines nr. 175. Avionul American Airlines nr. 77. Avionul United Airlines nr. 93. Turnul Nordic 8:46 (14:46 in Romania). Turnul Sudic 9:03. Pentagon 9:38. Acestea sunt numere si o
11 septembrie 2001. Avionul American Airlines nr. 11. Avionul United Airlines nr. 175. Avionul American Airlines nr. 77. Avionul United Airlines nr. 93. Turnul Nordic 8:46 (14:46 in Romania). Turnul Sudic 9:03. Pentagon 9:38. Acestea sunt numere si ore care vor face parte din istoria Americii pentru totdeauna.
In urma cu cinci ani, 19 teroristi au ucis peste 3000 de oameni nevinovati din peste 90 de tari. 19 oameni dominati de ura au intrat cu avioanele in World Trade Center si in Pentagon. Un al patrulea avion care se indrepta spre Washington, D.C. nu si-a atins tinta datorita eforturilor eroice ale pasagerilor.
Pentru o intreaga generatie de americani, imaginile cu turnurile World Trade Center in flacari, prabusindu-se, au avut acelasi impact pe care l-a avut atacul de la Pearl Harbor asupra parintilor si bunicilor lor. A fost socant si nu vom uita niciodata.
Fanatismul medieval al unor oameni dintr-un stat in deriva, aflat la 11.000 km distanta de New York, a fost cauza atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001.
Iata alte cateva date si numere de care trebuie sa ne aducem aminte. 11 octombrie 2002. Peste 400 de oameni ucisi si raniti in atacurile din Bali. 11 martie 2004. Peste 200 de oameni ucisi si raniti in atacurile asupra trenurilor din Madrid. 7 iulie 2005. Peste 800 de oameni ucisi si raniti in atacurile de la Londra. 23 iulie 2005. Aproape 90 de oameni ucisi intr-un atac in statiunea egipteana Sharm el-Sheikh. Si 10 august 2006. A fost dejucat un complot care urmarea sa arunce in aer cel putin 10 avioane care se indreptau catre Statele Unite de pe aeroportul Heathrow.
Reactia imediata a Statelor Unite si a aliatilor sai democratici dupa 11 septembrie a fost de a inlatura regimul criminal taliban din Afganistan si de a pune capat colaborarii lui cu Al-Queda. Dar reactia pe termen lung nu se face numai prin intermediul armelor si nu poate apartine numai Statelor Unite.
Terorismul este un flagel international, iar rezistenta eficienta in fata acestuia trebuie sa fie de natura multilaterala. Terorismul este alimentat prin lipsa de libertate si speranta. Terorismul se formeaza in societati care nu-si pot proteja, hrani sau educa cetatenii. Terorismul se raspandeste in randul oamenilor care se confrunta cu trecutul si care se tem de viitor, de drepturi egale pentru femei, de statul de drept si de oricine le pune la indoiala tirania in numele islamului. Acestia nu pot vedea faptul ca, pentru majoritatea musulmanilor, terorismul este o atrocitate.
Lupta impotriva terorismului va fi una lunga, dusa pe mai multe fronturi si in mai multe locuri. Trebuie sa continuam aceasta lupta, in ciuda obstacolelor temporare si a negativistilor constanti. In masura in care natiunile democratice sprijina impreuna libertatea in Irak, Afganistan si peste tot in lume unde nu exista libertate, terorismul va scadea, iar democratia va triumfa, aducand speranta si lumina in toate colturile lumii.
Romania este un partener respectat al Statelor Unite in acest efort. Astazi, peste 1500 de soldati romani isi indeplinesc misiunea alaturi de americani si de alti membri ai coalitiei, precum si de fortele NATO in Irak si Afganistan, luptand cu mult curaj impotriva terorismului si construind democratia in aceste state extrem de importante. Patru soldati romani au platit pretul ultim in Afganistan si Irak. Noi, americanii, intelegem importanta sacrificiului lor, asa cum si romanii ne amintesc de importanta de a lupta impreuna impotriva dictaturii.
Presedintele Bush a declarat: "In calitate de martori ai unora dintre cele mai mari crime ale ultimului secol, noii membri NATO aduc claritate morala scopului Aliantei. Acestia inteleg cauza noastra in Afganistan si Irak, deoarece, pentru ei, amintirea tiraniei este inca vie. Aceste natiuni stiu ca, atunci cand marile democratii nu reusesc sa faca fata pericolului, pot urma pericole si mai mari. Ele stiu ca agresiunea necontrolata poate priva milioane de oameni de viata si de libertate".
In urma cu cinci ani a inceput lupta impotriva terorismului. Statele Unite, Romania si comunitatea statelor democratice vor continua sa se opuna terorismului oricat de mult timp va fi nevoie. Miza este libertatea noastra si nimeni nu ne va priva de ea.
Declaratia Ambasadorului SUA in Romania Nicholas F. Taubman cu ocazia comemorarii a 5 ani de la atacurile din 11 septembrie 2001 ne-a fost pusa la dispozitie de serviciul de presa al Ambasadei SUA la Bucuresti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.