(...) Sorin Rosca Stanescu: Vom avea anticipate sau nu?
Adrian Nastase: Nu cred.
S. R. S: Cine va castiga alegerile?
A. N: In momentul de fata, nimeni nu poate sa stie. Eu nu cred ca sunt clare in acest moment configuratiile politice. Eu cred ca, in perioada urmatoare, PD va renunta la zona partidelor populare si de centru-dreapta si se va intoarce pe stanga. ži colegii mei de la PSD nu inteleg ca PSD risca sa fie inghitit de un PD care se intoarce in forta pe zona de stanga. ži daca veti lua toate mesajele lui Boc din ultima vreme o sa vedeti ca n-au nici un fel de legatura cu dreapta europeana; ele sunt toate pe zona de proiecte sociale: pensii, punct de pensie, ajutoare pentru nu stiu ce, incalzirea la iarna, autobuze. Am impresia ca ascult mesajele pe care le dadeam noi.
S. R. S: E posibil sa existe o intelegere pe sub masa intre PD si anumite varfuri din PSD?
A. N: Tu ii sti foarte bine pe principalii actori. Sunt convins ca diverse elemente care tin mai curand de strategii personale pot sa fie discutate. Dar asta nu inseamna ca ele vor dura.
Ovidiu Banches: V-au spus Dan Ioan Popescu si Rodica Stanoiu de ce pleaca din partid?
A. N: Cu Dan Ioan Popescu am discutat, cu Rodica Stanoiu n-am apucat sa vorbesc. Am sunat-o ieri, dar avea telefonul inchis. Eu nefiind la Senat n-am apucat sa vorbesc cu ea si nu stiu exact motivele. Am fost rugat sa comentez, dar nu am comentat pentru ca nu am putut sa vorbesc cu ea.
O. B: Dar stiti daca cei doi au in vedere un proiect politic articulat, un alt partid?
A. N: Nu stiu, deocamdata. Cred ca, asa cum o cunosc eu pe ea, este foarte suparata pentru o succesiune de lucruri. Dar stiti, le-a si spus pe unele dintre ele. Probabil insa ca mai sunt si altele pe care eu nu le stiu. In ce il priveste pe Dan Ioan Popescu, la fel s-au acumulat tot felul de lucruri si povestea care l-a scos din sarite a fost treaba aceea cu biroul. I-au spart biroul si... Deci, el tinea foarte mult la biroul acela al lui, care era si o chestiune simbolica - era biroul lui de parlamentar, de presedinte de organizatie, iar cei de acolo nu mai vroiau sa-l lase in sediu acela. Apropos de cine le-a facut pe toate in partidul acesta, vreau sa va spun cu modestie ca si sediul acela tot eu l-am obtinut pentru partid. Ii vad acum cum stau prin Kisselef si Baneasa si discuta...
Roland Catalin Pena: V-a fost greu sa faceti rost de sediul acela?
A. N: Mi-a fost, pentru ca eram in opozitie cand l-am obtinut.
S. R. S: Care e realitatea, de ce a plecat Cozmin Gusa dintr-o functie atat de importanta cum era aceea de secretar general al PSD?
A. N: Cozmin Gusa a considerat ca functia de secretar general este o functie onorifica. Singurul om care a functionat bine pe postul asta a fost Cozmanca. Restul, poate sa imi povesteasca orice...
S. R. S: Aveati informatii conform carora - eronate, probabil - Gusa era in relatii cu serviciul secret al Rusiei?
A. N: Ceea ce s-a intamplat si povestea care l-a determinat sa-si dea demisia, dincolo de ceea ce, sa spunem, era lipsa lui de simpatie, ca sa nu spun altfel, pentru Mitrea, pentru Hrebenciuc, pentru alti oameni din partid, si el a spus-o explicit atunci cand a plecat... Dar e altceva, eu ii propusesem un proiect pe care nu il accepta decat partial. Propunerea mea pentru el era sa fie candidatul nostru pentru primaria Bucurestiului, dar sa accepte ca un an inainte de alegeri sa fie prefect de Bucuresti, in ideea care s-a dovedit corecta si la Geoana - atunci cand a trebuit sa vorbeasca despre cartierele Bucurestiului – ca, pentru a fi un candidat valabil... ži apropos, se tot spune despre faptul ca Dinu Patriciu a sponsorizat PSD-ul. Banii, din cate stiu eu, au fost dati pentru campania de la Bucuresti a lui Geoana. Eu nu am stiut ca Dinu Patriciu a dat bani pentru campania electorala a PSD-ului. Revenind la Gusa, eu l-am rugat sa accepte sa fie prefect pentru un an de zile. Sigur ca asta insemna sa mearga de dimineata pana seara la serviciu. El are, cum sa spun eu, o conceptie mai boema despre viata si societate si el spunea ca o sa castige Bucurestiul. El credea ca poata sa-l bata pe Basescu doar din conversatie, pe lung de linie. Asa ceva nu se poate. Basescu isi stie job-ul, a batut Bucurestiul, stie proiectele, ca sa poti sa te bati cu el trebuie sa mergi sa fii prefect un an de zile, sa inveti strazile din Bucuresti, proiectele din Bucuresti, ca nu poti numai cu vorbe si cu cu panglici si cu nu stiu ce. N-ai sa reusesti. Ei, aici el n-a fost de acord.
Roxana Andronic: Ce veti face in continuare? Candidati la vreo functie, ramaneti simplu membru, plecati? (...)