In galeria marilor carturari romani, care au innobilat spiritualitatea si creativitatea nationala, la loc de frunte se situeaza si Ovidiu Drimba, noi, contemporanii sai, avand acum fericitul prilej sa-l sarbatorim la implinirea venerabilei varste de
In galeria marilor carturari romani, care au innobilat spiritualitatea si creativitatea nationala, la loc de frunte se situeaza si Ovidiu Drimba, noi, contemporanii sai, avand acum fericitul prilej sa-l sarbatorim la implinirea venerabilei varste de 87 de ani.
Inca din perioada initiala a cercetarilor sale literare, concomitent cu incursiunile in literatura romana a epocii interbelice, edificatoare fiind eseul Preliminarii la o critica a lui I. Agarbiceanu, publicat in Revista Fundatiilor Regale nr. 1 din 1943, si amplul studiu despre Filosofia lui Blaga, din 1944, Ovidiu Drimba a patruns temerar in sfera literaturii universale, careia i-a consacrat apoi toate energiile sale, preocupat insa si de conexiunile cu literatura romana. S-a afirmat mai intai prin volumul Pagini despre cultura europeana, din 1945, care contine studii si comentarii precum Intre cultura franceza si cultura germana, Intermezzo celtic: Tristan si Isolda sau despre iubire, Eseu despre cultura engleza, Stilul spaniol, Pretext scandinavic, care prevestesc marile sinteze ulterioare din volumele Leonardo da Vinci (1957), Eseuri de literatura straina (1976), Scriitori scandinavi si alte eseuri (1980), Federico Garcia Lorca rapsodul (1981), Eseisti spanioli (1982), Incursiuni in civilizatia omenirii (1996).
Intelegand valoarea acestei ilustre personalitati a culturii romane, Editura Saeculum I.O. s-a dedicat, de cativa ani, cu o deplina competenta, publicarii noilor opere extrem de importante ale lui Ovidiu Drimba, cum sunt monumentala Istorie a culturii si civilizatiei, in 11 volume, Istoria literaturii universale, in 2 volume, Istoria teatrului universal, Carti, autori, personaje. Dictionar de literatura universala, ca si reeditarile revazute ale excelentelor monografii Ovidiu, marele exilat la Tomis si Rabelais si Renasterea europeana. Pe langa publicarea acestor vaste exegeze, Editura Saeculum I.O. si-a asumat si misiunea de onoare de a readuce in circulatie un numar impresionant de studii si eseuri ale lui Ovidiu Drimba, publicate de-a lungul timpului in diverse reviste de prestigiu sau ca prefete la editii din literatura universala. In anul 2004 a aparut culegerea Literatura, cultura civilizatie, care a inclus studii si comunicari ca Scrisori inedite ale lui Petru Cercel in Arhivele din Torino si Venetia, Petrarca in liberatura romana, Vittorio Alfieri in Romania, Eminescu si Boiardo si altele.
Recent, Editura Saeculum I.O.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.