Frontiera externa a Romaniei, de la Marea Neagra pana la cotul Tisei si pe frontiera cu Serbia Muntenegru, ce va reprezenta frontiera cu UE, incepand din iunie 2006 a fost incadrata 100% cu personal.

In opinia sefului IGPF, Nelu Pop (f

Frontiera externa a Romaniei, de la Marea Neagra pana la cotul Tisei si pe frontiera cu Serbia Muntenegru, ce va reprezenta frontiera cu UE, incepand din iunie 2006 a fost incadrata 100% cu personal.

In opinia sefului IGPF, Nelu Pop (foto), desi gradul de acoperire cu personal este foarte bun, pregatirea cadrelor din subordine nu este atat de buna pe cat ar trebui sa fie, apreciind ca principalele cauze ar fi lipsa de interes a celor angajati in sistem, precum si lipsa de control din partea cadrelor de conducere, pe nivele. Nelu Pop a precizat ca Directia de Integrare Europeana si Relatii Internationale din cadrul IGPF a inceput pregatirea pentru aderarea la Schengen, a carei monitorizare este foarte dura.
In ceea ce priveste stadiul dotarilor, seful IGPF a declarat ca toata viitoarea frontiera externa are o mobilitate logistica de 100% pe naval si de peste 80% pe terestru.
Referindu-se la frontiera de NE, a spus ca DPF Radauti va primi in aceasta toamna cateva zeci de Dacii Logan cu garda inalta pentru a putea face fata zonei alpine. In curand va fi implementata in zona Botosani si Suceava comunicarea on-line, viteza de transmitere a datelor urmand sa creasca de 300 de ori. Din primavara anului viitor va fi implementat sistemul de comunicatii mobile, dupa care urmeaza IT si comunicatiile in general, infrastructura, pregatirea si mobilitatea, ce vor creste anual, gradual.
Pana in 2011, Romania va cheltui 1,2 miliarde de euro pentru implementarea sistemului integrat de securizare a frontierelor. Din aceasta suma, 525 milioane euro se implementeaza prin contractul cu EADS, aproximativ 400 milioane euro contributii guvernamentale, iar aproximativ 180 de milioane euro prin programe PHARE.

Timpul de asteptare la frontiera de vest s-a injumatatit
Seful IGPF, Nelu Pop, a declarat, ieri, la Radauti ca traficul pe frontiera de vest a crescut foarte mult in aceasta perioada, numai in Vama Bors, inregistrandu-se joi seara, la iesire, un numar de 12.000 persoane. El a spus ca s-au facut recomandari in sensul folosirii tuturor punctelor de trecere de pe frontiera de vest, pentru a mai descongestiona traficul de la Bors si Nadlac, cele mai des uzitate. Seful IGPF a precizat ca se lucreaza pe 11 benzi, a fost suplimentat semnificativ numarul de politisti de frontiera, astfel timpii de asteptare reducandu-se de la 120 de minute la 40 - 50 de minute in vama Bors, cel mai aglomerat punct de trecere.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.