Este dispusa BOR pentru curatenie morala? Exista o masa critica care ar putea declansa asta in cadrul Sf. Sinod?
In editia de joi, 31 august, a ziarului Adevarul am publicat un editorial - ce poate fi gasit in format electronic in arhiva - intitul
Este dispusa BOR pentru curatenie morala? Exista o masa critica care ar putea declansa asta in cadrul Sf. Sinod?
In editia de joi, 31 august, a ziarului Adevarul am publicat un editorial - ce poate fi gasit in format electronic in arhiva - intitulat "Diavolul rosu din BOR" care a starnit o multime de reactii, adesea furibunde. Imi propun mai jos sa comentez cateva dintre acestea.In urma discutiilor cu mai multi tineri teologi crestin-ortodocsi, publicasem, tot in Adevarul, in data de 15 august, un apel al acestora prin care se spunea ca actualul val de deconspirare a dosarelor de colaborare cu Securitatea va fi, in cazul preotilor si ierarhilor, o reala sansa de insanatosire a Bisericii. Iata motivele pentru care am subliniat in editorial cateva prejudecati legate de acest fapt atat de necesar.Intai ca nu este un act unilateral focalizat pe BOR, cum se plang, autovictimizandu-se, unii, ci se refera la toate cultele recunoscute din Romania. Nu mai conteaza nici daca este sau nu un act de manipulare politica. Unii (chiar clerici) se agata ca de un pai de aceasta supozitie. si chiar daca ar fi o forma de abatere a atentiei publice, Biserica are acum o sansa pe care n-a mai avut-o din '90 Ierarhii BOR si conducatorii celorlalte culte intra, neindoios, la categoria liderilor de opinie, deci trebuie verificati cu prioritate de CNSAS.Apoi si asta trebuie spus cu toata apasarea, in fiece discutie pe aceasta tema , Biserica Ortodoxa Romana a dat nenumarati martiri, clerici si simpli credinciosi, in perioada comunista. Multi sfarsindu-si zilele prin inchisori. Iata de ce este cazul sa o spunem cu fermitate: BOR nu trebuie sa aiba niciodata complexe, iar, in latura ei sanatoasa, nici nu are.De ce atunci batosenia purtatorului de cuvant al BOR si lipsa de smerenie a clericilor care apara colaboratorii? De ce minciunile in trepte pe care ni le tot serveste (precum Mona Musca) alde Teodosie, Arhiepiscopul de Tomis?Reactiile de pe forum merita citite cu atentie, seriozitate si umor - umor mai ales in cazul injuraturilor adresate, "crestineste", subsemnatului si nenumaratilor teologi ori credinciosi sinceri care gandesc identic; daca este sa dam crezare celor care au vazut dosarele clerului, anume ca unii ar fi trecut si pe la scoala Securitatii de la Baneasa fie inainte, fie dupa terminarea Teologiei, avand si ceva grade pe sub sutane, injuratura "crestineasca" este perfect explicabila. Daca cumva afirmatia din fraza anterioara nu este adevarata, nu este timpul ca aceste suspiciuni care genereaza imediat si posibile santaje, sa fie inlaturate??Aici este problema: este dispusa BOR pentru curatenie morala? Exista o masa critica care ar putea declansa asta in cadrul Sf. Sinod? Nu se stie. Prin tacerea sau aburelile cu care se incearca eschive penibile precum s-a petrecut si in alte momente fierbinti, gen cazul de pedofilie de la Cernica, cazul Tanacu, ori scindarea Mitropoliei Ardealului, se pare ca nu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.