Mamele aspre isi expun copiii riscului de a deveni obezi. Aceasta, ca o reactie la stresul acumulat in timpul copilariei. Factorii de risc privind obezitatea la copil sunt deja cunoscuti: predispozitia spre ingrasare mostenita de la parinti, ali
Mamele aspre isi expun copiii riscului de a deveni obezi. Aceasta, ca o reactie la stresul acumulat in timpul copilariei.


Factorii de risc privind obezitatea la copil sunt deja cunoscuti: predispozitia spre ingrasare mostenita de la parinti, alimentatia dezechilibrata, sedentarismul. Un studiu recent adauga pe lista neagra inca un risc: atitudinea severa a mamei, care ii induce copilului o stare de stres, favorizand acumularea kilogramelor.
STUDIU. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, un grup de psihologi americani a tinut sub observatie 872 de familii. Cand copiii aveau 4 ani, autorii studiului au determinat modelul de comportament al mamei. Astfel, mamele au fost clasificate in patru tipuri: mame severe, mame autoritare, mame permisive si mame indiferente. Rezultatele sunt categorice: 17% dintre copiii mamelor severe erau obezi la varsta de 10 ani. In schimb, doar 3,8% dintre copiii mamelor autoritare aveau probleme cu greutatea. Surprinzator, dar si mamele permisive si indiferente au copii dolofani, studiul aratand ca 10% dintre acestia aveau peste greutatea normala.
REZULTATE. Autorii studiului spun ca mamele autoritate, cele care stiu sa imbine blandetea cu respectarea unor reguli clare, exercita influente pozitive asupra copiilor. In mod contrar, mamele dure, care interzic si pedepsesc fara indulgenta, induc copiilor o stare de stres cu consecinte negative, printre care se numara si instalarea obezitatii. Aceasta este inca o dovada a faptului ca interdictiile nu fac decat sa starneasca reactii inverse din partea copiilor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.