Prefectul judetului Iasi, Radu Prisacaru, a fost retinut in noaptea de joi spre vineri, fiind acuzat de luare de mita si complicitate la luare de mita. Alaturi de acesta, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au mai retinut si pe directorul A
Prefectul judetului Iasi, Radu Prisacaru, a fost retinut in noaptea de joi spre vineri, fiind acuzat de luare de mita si complicitate la luare de mita. Alaturi de acesta, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au mai retinut si pe directorul Agentiei Domeniilor Statului Iasi, Flavius Ionita, pentru luare de mita, omul de afaceri Cristian Maftei si avocatul Toni Cristian Baltag, pentru complicitate la luare de mita si dare de mita.
Cei patru au fost scosi, ieri dimineata, din arestul Directiei Cercetari Penale si dusi, din nou, in fata procurorilor DNA pentru a li se prezenta invinuirile. La intrarea in sediul Directiei Nationale Anticoruptie prefectul Prisacaru a declarat jurnalistilor, imediat dupa ce a fost scos din duba Politiei, ca "dupa-amiaza vom bea impreuna o cafea".
Intalnirea celor patru cu procurorii a durat cateva ore. La sfarsitul acesteia, aparatorul sefului ADS Iasi, avocatul Cristian Durgheru, a declarat ca i-au fost prezentate invinuirile clientului sau, dar ca nu a avut acces la inregistrarile video si audio efectuate de procurori. "Am vazut o parte din probele de la dosar, dar ceea ce am vazut nu este concludent. Nu am vazut inregistrari, ci doar niste declaratii care nu deranjeaza ancheta", a spus avocatul.
Dusi la mandat
Prisacaru, Ionita, Maftei si Baltag au fost dusi, ieri dupa amiaza, in jurul orei 16.00, la Tribunalul Bucuresti pentru emiterea pe numele acestora a unor mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile. La intrarea in sala de judecata, a precizat ca este nevinovat si ca va dovedi acest lucru in instanta. Pana la inchiderea editiei, Tribunalul Bucuresti nu luase nici o decizie in ceea ce priveste solicitarea procurorilor anticoruptie.
Reteaua
Anchetatorii anticoruptie au stabilit ca prefectul Radu Prisacaru, impreuna cu seful Agentiei Domeniilor Statului, Flavius Leonard Ionita, au conditionat eliberarea unui titlu de proprietate asupra unui teren de 16 hectare, de primirea din partea viitorului proprietar, cel care de altfel i-a si denuntat, a trei hectare din cele 16, a caror valoare este de aproximativ de 600.000. Negocierile au fost purtate prin intermediul avocatului Toni Cristian Baltag, iar primirea suprafetei de teren solicitate s-a facut cu ajutorul omului de afaceri Cristian Maftei. Omul de afaceri a semnat cu denuntatorul un antecontract de vanzare - cumparare, prin care aceasta din urma se obliga sa vanda contra unei sume modice, suprafata de trei hectare, dupa ce obtinea titlul de proprietate. Apoi, prefectul urma sa semneze cu Maftei o hartie in care acesta din urma pretindea ca ii datoreaza lui Radu Prisacaru 25.000 de euro. Actul trebuia sa fie anulat dupa ce prefectul primea banii de pe cele doua hectare.
Procurorii au stabilit ca toate actele au fost ori urmau sa fie perfectate prin notarul Ioana Beldeanu, fosta sotie a lui Cristian Maftei.
Denuntul
Potrivit Directiei Generale Anticoruptie (DGA), denuntul a fost facut in 17 august, de catre Dorin Fornea, sotul decanului Facultatii de Stomatologie de la Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi, Norina Consuela Fornea. Acesta i-a reclamat pe prefect si seful ADS Iasi ca ar conditiona retrocedarea unei suprafete de 20 de hectare de teren. In denunt, Fornea preciza ca sotia sa a mostenit suprafata de 20 de hectare in zona comunei iesene Rediu, printr-o hotarare judecatoreasca definitiva din anul 2003, cand instanta a dispus retrocedarea terenului. Ca urmare, Norina Fornea a solicitat Prefecturii punerea in posesie.
Pentru realizarea acestor demersuri, familia Fornea l-a angajat pe avocatul Toni Cristian Baltag, din cadrul Baroului Iasi. Acesta din urma l-a sunat, in 26 iulie, pe Dorin Fornea spunandu-i ca a fost chemat la prefect, care ii aprobase punerea in posesie, dar pentru o suprafata de 16 hectare, pe un alt amplasament, in zona comunei Miroslava.
Totusi, pentru a demara punerea efectiva in posesie, Norina Fornea trebuia sa-i dea prefectului, cu titlu gratuit, doua hectare din totalul terenului care urma sa fie retrocedat, iar directorul ADS Iasi, Flavius Ionita, unul. Dorin Fornea s-a intalnit cu avocatul in 17 august, cand acesta l-a contactat telefonic pe prefect si a stabilit o intalnire pentru ora 15.30. Fornea impreuna cu reprezentantul sau au mers la Prefectura, intalnindu-se cu Radu Prisacaru pe holul institutiei. Acesta l-a anuntat pe sotul decanului Facultatii de Stomatologie, in prezenta avocatului, ca il va pune in posesie cu cele 16 hectare daca ii da, cu titlu gratuit, trei hectare din total. La scurt timp dupa intalnire, Dorin Fornea a depus un denunt la Directia Generala Anticoruptie, care, a doua zi, a sesizat DNA.
Din acel moment, toate persoanele implicate in aceasta afacere au fost inregistrate atat audio, cat si video.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.