Potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice, agentia Fitch Ratings a anuntat in aceasta saptamana imbunatatirea rating-ului acordat Romaniei, calificativele de risc pe categorii de imprumuturi fiind modificate, pentru imprumuturile suv
Potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice, agentia Fitch Ratings a anuntat in aceasta saptamana imbunatatirea rating-ului acordat Romaniei, calificativele de risc pe categorii de imprumuturi fiind modificate, pentru imprumuturile suverane pe termen lung, in valuta, de la BBB- la BBB, iar pentru imprumuturile suverane pe termen lung, in moneda locala de la BBB la BBB+. Pentru ambele categorii de imprumuturi perspectiva de imbunatatire a rating-ului ramane stabila, informeaza Rompres. Ministrul Vladescu a declarat ca decizia Fitch de imbunatatire a ratingului Romaniei este justificata si a fost luata in contextul evolutiilor economice inregistrate in ultima perioada. Ministrul Finantelor Publice Sebastian Vladescu considera ca in ultima perioada au existat imbunatatiri succesive de raiting, care au adus Romania in grupa tarilor de grad investitional (investment grade), al caror risc aferent investitiilor este considerat acceptabil. "Aceste decizii creeaza un context extrem de favorabil Romaniei pe pietele financiare internationale, imbunatatind conditiile de finantare si perspectivele atragerii de investitii straine directe", a afirmat Sebastian Vladescu.
Analistul agentiei de rating Fitch, Andrew Colquhoun a declarat ca dezvoltarea economica este sustinuta de un volum impresionant de investitii straine directe. Convergenta Romaniei cu tarile din Europa cu nivel de trai ridicat a fost condusa de cresterea economica reala semnificativa, cu o medie de 5,7% pe an in perioada 2001-2005. In acelasi interval, intrarile de investitii straine directe s-au situat la o medie de 4,7% din PIB pe an. Reprezentantii agentiei au subliniat de asemenea, ca in perioada 2007 - 2013 Romania va beneficia de un sprijin financiar de aproximativ 17 miliarde Euro din partea Uniunii Europene, in cadrul politicii de coeziune. Fondurile sunt alocate in vederea realizarii reformelor institutionale si structurale. Agentia de rating britanica considera ca Romania ramane in graficul stabilit pentru aderarea la Uniunea Europeana in ianuarie 2007, desi o amanare pentru anul 2008 nu va afecta in nici un fel ratingul suveran.
In opinia Fitch, pentru autoritatile romane pastrarea unui nivel scazut al inflatiei ramane unul din factorii cheie in continuare, in vederea mentinerii competitivitatii economiei, cresterea nivelului salariilor fiind amintita ca un potential risc pentru trendul dezinflationist.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.