Exasperati de numarul tot mai mare de prostituate carora nici macar cele mai usturatoare amenzi nu le vin de hac, oamenii legii incearca sa puna la punct un act normativ prin care sa legifereze cea mai veche "meserie" din lume. Campioane la fentarea

Exasperati de numarul tot mai mare de prostituate carora nici macar cele mai usturatoare amenzi nu le vin de hac, oamenii legii incearca sa puna la punct un act normativ prin care sa legifereze cea mai veche "meserie" din lume. Campioane la fentarea autoritatilor, "fetitele" din Romania pot concura fara niciun fel de probleme pentru Cartea Recordurilor, avand la activ peste 500 de amenzi neachitate.
Specialisti din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor - Agentia Nationala de Prevenire a Traficului de Persoane si Monitorizare a Asistentei Acordate Victimelor Traficului de Persoane, Directia Generala de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog, Institutul pentru Cercetarea si Prevenirea Criminalitatii s-au constituit intr-un Grup de lucru pentru elaborarea unui proiect de act normativ care sa legifereze prostitutia.
Avand in vedere permisivitatea legislativa si aprecierea diferentiata a gradului de pericol social de catre institutiile implicate in aplicarea legii pe acest domeniu, la nivelul Inspectoratului General al Politiei Romane s-a luat initiativa pentru reglementarea acestei situatii.
Potrivit politistilor, pentru tinerea sub control a fenomenului, din cauza complexitatii si a particularitatii cazurilor, s-a creat o noua strategie de actiune la nivelul Capitalei.
Astfel, atentia si actiunile politistilor bucuresteni s-au focalizat asupra infractiunilor de proxenetism, ca principala sursa a acestei stari de fapt. In acelasi timp, tinand cont de raporturile criminologice existente intre "pesti" si prostituate, politistii desfasoara permanent activitati de identificare si sanctionare a persoanelor care obtin foloase materiale de pe urma intretinerii de raporturi sexuale.
Cu toate acestea, se pare ca inca nu s-a inventat vreo amenda care sa le sperie pe prostituate. Chiar daca unele dintre acestea au fost amendate de 200, 300 si chiar 500 de ori, ele continua sa se reintoarca in strada, intrucat nimic nu le sperie. Legea 543 din 1 octombrie 2002 privind gratierea unor pedepse si inlaturarea unor masuri si sanctiuni stipuleaza la art. 5 ca "sanctiunile cu inchisoare aplicate prin hotarari judecatoresti definitive pentru contraventii nu se mai executa".
De asemenea, spun politistii, acestea nu achita sanctiunile contraventionale care le-au fost aplicate, invocand lipsa banilor.
Din analizele efectuate de Politia Capitalei rezulta ca peste 70% dintre aceste amenzi nu sunt platite.
De la inceputul anului si pana in prezent, Politia Capitalei a constatat 295 infractiuni de prostitutie.
Fapta este pedepsita conform art. 328 din Codul Penal, cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani. Totodata, au fost aplicate 27.104 sanctiuni contraventionale, conform Legii 61/1991, care la art. 2 pct. 6 prevede amenzi intre 500 RON si 1.500 RON pentru "atragerea de persoane sub orice forma in vederea practicarii de raporturi sexuale cu acestea spre a obtine foloase materiale, savarsita in localuri, parcuri, pe strazi sau in alte locuri publice".

Amendata de 504 ori!

Dumitra P., din judetul Giurgiu, se poate declara veterana in materie de ilegalitati. Femeia a fost amendata pentru prostitutie de 504 de ori, insa se pare ca nimic nu o opreste sa revina la vechile pasiuni.
De asemenea, i-au fost intocmite 9 dosare penale in 2005 si 6 dosare penale de la inceputul anului si pana in prezent. Lacramioara J., din judetul Dambovita, nu se lasa mai prejos. Ea a fost sanctionata de 315 ori si i-au fost intocmite 8 dosare penale anul trecut si doar unul singur in 2006. Monica V., din judetul Arges, a fost prinsa de oamenii legii practicand prostitutia de 292 de ori si i-au fost intocmite 8 dosare penale in anul 2005. Mioara B., din judetul Teleorman, a fost sanctionata cu 265 de amenzi si s-a ales cu un dosar penal in 2005 si alte 3 in acest an.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.