1966, vara Bucuresti
Militia, Fanus si coloana oficiala
Doi sefi din Directia Militiei Capitalei semnalau conducerii ziarului Scanteia, in data de 19.07.1966, faptul ca un autoturism al redactiei Scanteia, care "era condus de c


1966, vara Bucuresti
Militia, Fanus si coloana oficiala
Doi sefi din Directia Militiei Capitalei semnalau conducerii ziarului Scanteia, in data de 19.07.1966, faptul ca un autoturism al redactiei Scanteia, care "era condus de catre conducatorul auto Trepovici Ion, insotit fiind de doi tov. si anume foto-reporter Cartojan si ziarist Fanus Neagu", a fost oprit "de catre un lucrator de militie ce executa serviciul in fata Spitalului 2 CFR". Motivul pentru care sustineau militienii ca au fost opriti Fanus Neagu si fotoreporterul Cartojan era ca "pe sos. Baneasa se deplasa conducerea de partid si de stat care insotea o delegatie straina". Ce reclamau militienii in legatura cu Fanus si colegul sau? Ca "ambii au facut agitatie nefavorabila la adresa organelor de militie si, avind un aparat de fotografiat la dinsii, au inceput sa fotografieze coloana de masini care era oprita, spunind ca va comunica in presa aceasta situatie creata". Concluzia militienilor-sefi s-a lasat cu un sfat spasit. "Consideram ca atitudinea tov. (n.r.- de agitatie creata si de fotografiere a coloanei oficiale) este necorespunzatoare, deoarece masurile care au fost luate au fost ordonate de catre forurile superioare, fapt pentru care va rugam a li se pune in vedere ca in viitor sa se respecte indicatiile lucratorilor de militie". Probabil ca acest minuscul fapt divers este unul dintre cele mai smerite si cuminti situatii publice in care s-a aflat, de-a lungul vremii, savurosul Fanus Neagu. In curand vom aborda si dosarul de cadre al lui Fanus Neagu, pe care l-am reconstituit, ca si pe ale multor altor scriitori si ziaristi de marca, din dosarul-problema "Sectia Cadre a Scanteii tineretului".

1965, septembrieParis - Hotel Iena
Sforaituri si/sau scrasnete din dinti, "marca Scanteia"?
O savuroasa poveste se desprinde dintr-o declaratie-informare-delatiune, despre o calatorie in Africa, via Paris, data de un ziarist, Augustin Bumbac, in fata celor de la Cadre. La intoarcerea in tara, ziaristul Bumbac relateaza celor de la Cadre, cu lux de amanute, peripetiile prin care a trecut intr-o delegatie in continentul african, unde a fost trimis impreuna cu un alt ziarist, Farcasan. El povesteste cum, pentru ca au fost pradati sau cascati, nu se intelege prea bine, au pierdut niste bani si au dat cu subsemnatul la autoritati, dand vina unul pe altul si cum au fost chiar arestati pentru ca scriau despre "explozia (sic!) de elefanti" din Zambia. Mai povesteste, de asemenea, despre cunostintele (de genul feminin, mai ales, ale colegului sau Farcasan prin tarile africane - printre bastinase sau printre diverse secretare de ambasade, mai ales de la ambasadele Chinei si URSS). Cea mai interesanta dintre picanteriile "afacerii Bumbac-Farcasan" se afla chiar la inceputul declaratiei lui Bumbac, data in fata celor de la Cadre. "In ziua de 30 septembrie (n.r.-1965) am plecat intr-o calatorie in Africa impreuna cu tov. Farcasan Sergiu, ca trimisi ai ziarului Scanteia. Prima escala am facut-o la Paris, unde am ajuns la pranz. Corespondentul ziarului, tov. Gheorghiu, ne-a rezervat o camera la hotel Iena. A doua zi tov Farcasan mi-a spus ca din cauza ca am sforait vrea sa se mute intr-o camera separata. Nu am avut nimic impotriva, desi am fost surprins pentru ca noaptea scrisnesc din dinti si nu sforai". Cam in acest registru au fost scrise toate cele sapte pagini ale turnatoriei lui Bumbac despre Farcasan si Africa. Culmea este ca aceste picanterii se afla chiar in dosarul-problema cu "Documentele organizatiei de baza Scanteia, pe anul 1965".

1952 - 1960
Boboc fara noroc, un ziarist caruia i s-a tras de la o coada la rosii
Lui Boboc, ziaristul Vasile Boboc, i s-a tras, in principal, de la o banala coada la rosii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.