Nu exista ofiteri romani sub acoperire in presa, obiectivul Serviciilor Secrete fiind tocmai de a evita infiltrarea celor straini pentru a nu denatura opinia publica. Afirmatia ii apartine presedintelui Traian Basescu, cu precizarea ca dosarele ziari

Nu exista ofiteri romani sub acoperire in presa, obiectivul Serviciilor Secrete fiind tocmai de a evita infiltrarea celor straini pentru a nu denatura opinia publica. Afirmatia ii apartine presedintelui Traian Basescu, cu precizarea ca dosarele ziaristilor nu sunt "la siguranta nationala" si ca SRI nu poate fi responsabil pentru secretizarea dosarelor politicienilor sau ale inaltului cler.
Sustinand ca nu are informatii despre o eventuala infiltrare de ofiteri SRI sub acoperire in presa, presedintele Traian Basescu a declarat ca "obiectivul serviciilor este evitarea infiltrarii ofiterilor altor servicii in presa din Romania pentru denaturarea opiniei publice". Cu toate acestea, seful statului a explicat, in replica la intrebarea moderatorului unei emisiuni de la Realitatea TV, ca "nu exclude posibilitatea".
El a precizat ca a luat cunostinta de afirmatiile publice ale fostului director SRI, Radu Timofte, si ale purtatorului de cuvant al institutiei, conform carora au fost infiltrati in presa romaneasca ofiteri sub acoperire, dar nu se va interesa de proportiile unui astfel de fenomen, pentru ca nu vrea si nici nu trebuie sa cunoasca ofiterii sub acoperire ai serviciilor secrete romanesti.

Timofte a executat doar un ordin

Explicand propunerile CSAT pentru desecretizarea dosarelor politicienilor si ale ierarhilor, precum si solicitarea adresata SRI si CNSAS in ceea ce priveste dosarele sportivilor, presedintele statului a declarat ca a propus Consiliului Suprem scoaterea SRI de sub responsabilitatea secretului de stat pentru acestea. El a anuntat ca fostul director al SRI, Radu Timofte, l-a anuntat ca, prin decizii succesive, au fost secretizate aceste dosare.
"Fostul director Timofte a fost deschis cu mine, (...), mi-a spus: Domnule presedinte, prin cateva decizii succesive s-au secretizat, la secret de stat, cateva categorii de persoane: un grup de oameni politici, un grup de inalti ierarhi, un grup de sportivi", a spus Basescu, precizand ca printre acestia nu se afla insa ziaristii. "Nu, paradoxal. Nu sunt ziaristi la siguranta nationala", a spus Basescu. Seful statului a precizat ca Radu Timofte a executat doar un ordin in cazul acestor secretizari, neputand "sa incalce legea", acesta fiind motivul pentru care a cerut CSAT scoaterea SRI de sub responsabilitatea secretului de stat pentru aceste secretizari.
"Stiam ca sunt partas, daca nu ma manifest, la incalcarea legii. Si atunci, dupa ce mi s-a raportat, s-a incheiat predarea a 1.350.000 de dosare, prin hotarari succesive, una legata de politicieni, alta de inaltul cler, am propus CSAT sa fim de acord ca serviciul de informatii sa fie scos de sub responsabilitatea secretului de stat pentru aceste secretizari", a spus Basescu. In cazul sportivilor, seful statului s-a limitat doar la un apel catre SRI si CNSAS, pentru ca nu avea baza legala "de a merge in CSAT".

15.000 de ofiteri

In ceea ce priveste numarul ofiterilor SRI, Basescu a declarat ca numai 16 la suta dintre ei provin din fosta Securitate, dintre acestia numai 6 procente fiind activi, dar evidenta exacta a ofiterilor si informatorilor se afla in arhivele predate la CNSAS. "In fiecare dosar exista numele informatorului, al colaboratorului si al ofiterului. SRI a tinut evidenta ofiterilor in primele 10.000 din cele 1.400.000 de dosare predate la CNSAS cu camionul.
Ceea ce nu inseamna ca CNSAS va putea face evidenta tuturor ofiterilor in 30 de zile", a spus Basescu, precizand ca este vorba, la modul "grosier", despre 15.000 de ofiteri. Potrivit istoricului Marius Oprea, la data de 22 decembrie 1989, Departamentul Securitatii Statului (DSS), politia politica a regimului comunist din Romania, avea un efectiv total de 15.312 angajati, dintre care 10.114 ofiteri, 791 maistri militari, 3.179 subofiteri si 1.228 personal civil. Departamentul folosea peste 400.000 informatori, dintre care 136.000 "extrem de activi in zilele premergatoare evenimentelor din 1989, soldate cu fuga si apoi executarea familiei Ceausescu".
In unitatile centrale ale Securitatii lucrau 6.602 persoane, in cele teritoriale si la Securitatea Municipiului Bucuresti 6.059, in scolile de pregatire si perfectionare a cadrelor 225, iar in unitatile speciale acoperite 2.426, dintre care 1.892 ofiteri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.