Tanarul regizor si scenarist M. Night Shyamalan revine dupa sapte ani, in care a cunoscut un succes rasunator cu thriller-ul sau apreciat pe plan international "The Sixth Sense" (1999) cu Bruce Willis, cu un alt thriller, "Lady in the Water", care es

Tanarul regizor si scenarist M. Night Shyamalan revine dupa sapte ani, in care a cunoscut un succes rasunator cu thriller-ul sau apreciat pe plan international "The Sixth Sense" (1999) cu Bruce Willis, cu un alt thriller, "Lady in the Water", care este inspirat dintr-o poveste pe care a inventat-o pentru copiii sai.
Succesiunea de filme de succes - "Unbreakable" (2001), "Signs" (2002) si "The Village" (2004), care au urmat dupa "The Sixth Sense", l-a facut pe Shyamalan sa devina un povestitor prolific a carui viziune a capturat de fiecare data publicul. Cleveland Heep (Paul Giamatti), administratorul balbait al unei cladiri de locuinte, o gaseste inotand goala in piscina complexului pe Story (Bryce Dallas Howard). Cleveland afla cu surprindere ca Story este din Lumea Albastra, lumea povestilor si aduce un mesaj pentru omeni. Story este un personaj de poveste care a trait printre pasajele de sub piscina cladirii iar acum este prinsa intre cele doua lumi si este vanata de creaturi periculoase. Cleveland si chiriasii sai incearca sa o ajute pe Story sa se intoarca acasa, inapoi in lumea sa.

Povestile lui Shyamalan, o sursa de miliarde de dolari

"Filmele mele sunt o expresie a persoanei mele in care eu sunt implicat emotional", spune Shyamalan. "Fiecare film are intrebarile sale cu care eu ma lupt in momentul acela. Eu cred ca trebuie sa fii onest cu publicul tau, astfel incat eu incerc sa vorbesc cu sinceritate despre lucrurile cu care eu ma confrunt in contextul unei povestiri de fictiune de care sa se poata bucura toata lumea", spune regizorul potrivit cinemagia.ro.
Cele doua miliarde de dolari pe care Shyamalan le-a castigat de pe urma filmelor si a vanzarilor de pe DVD sugereaza din plin faptul ca publicul iubeste creatia tanarului regizor. "Toate filmele mele au facut bani si acest lucru este foarte important pentru mine, este slujba mea sa fac bani pentru studio", a declarat regizorul in varsta de 36 de ani. Onorariile sale, 12.500.000 de dolari pentru "Signs" si 10.000.000 de dolari pentru "Unbreakable", vorbesc de la sine despre succesul regizorului care a declarat ca va inceta sa faca film atunci cand va disparea conceptul de cinematografie de pe fata pamantului.

Alegerea actritei, un "act de credinta"

"Lui Night nu ii este frica de nimic in munca lui, si cred ca de aceea oamenii sunt atat de atrasi de filmele sale", spune Bryce Dallas Howard, actrita careia Shyamalan i-a adus consacrarea pe plan international distribuind-o in "The Village", primul ei rol principal intr-un film pe marele ecrane. "Publicul stie ca va vedea ceva in care nu exista teama", a adaugat actrita. Cateva luni mai tarziu, dupa ecranizarea filmului "The Village", Bryce a avut surpriza vietii ei. Shyamalan i-a spus ca dorea ca ea sa interpreteze rolul lui Story. "A fost un act de credinta. Eu nu scrisesem inca scenariul, dar stiam ca o vroiam pe ea in film" spune Shyamalan. Poate cel mai original si mai indraznet film al sau de pana acum, "Doamna din Apa" a inceput ca o poveste de culcare neasteptata pe care Shyamalan a inventat-o pentru cele doua fiice ale sale. "Felul in care eu le spun povestile copiilor mei este foarte liber" povesteste regizorul despre ritualul lor nocturn.
Decizia lui Shyamalan de a impartasi aceasta poveste unui public larg a fost in mare o problema de potrivire. "Mi-au venit ideile din filmul "The Village" si "Lady in the water" cam in acelasi timp, dar eu eram intr-un moment negru iar "The Village" a fost raspunsul clar al framantarilor mele de atunci, precizeaza sursa citata. Cat de departe ai merge pentru a-ti apara familia? As fugi din societate? As face alegeri discutabile? Nu eram pregatit inca sa fac o declaratie atat de optimista. Ceea ce simt acum este plin de inspiratie si de speranta, si filmul "Doamna din Apa" reflecta acest lucru" a mai adaugat regizorul.
Filmul este o invitatie a regizorului la credinta intr-o forta mai mare decat noi insine, intr-o lume in afara celei pe care o intalnim pretutindeni si care nu mai ridica nici un semn de intrebare. "Problema noastra este ca atunci cand crestem uitam ca totul este posibil" crede Shyamalan.
"Astfel lucrurile pe care noi le credeam posibile au trebuit sa devina povesti. Si dupa aceea am devenit atat de cinici incat aceste povesti au devenit povestiri pentru copii. Astfel incat lucruri care odata erau adevarate sunt acum deghizate ca povesti pentru copii".
"In filmul "Doamna din Apa" este un intreg ecosistem de creaturi care exista chiar in afara acestei cladiri de apartamente", continua el "dar chiriasii trebuie sa se intoarca inapoi in gandirea lor pentru a deveni din nou copii si sa creada ca orice este posibil astfel incat ei sa se poata conecta la aceasta alta lume care coexista cu a lor". In timp ce filmul continua exploatarea credintei lui Shyamalan - o tema cheie in fiecare dintre filmele lui, cel mai notabil in filmul "Signs" - Doamna din Apa examineaza de asemenea importanta gasirii unui scop in viata. "Oricand ma abat de la lucrul pe care doresc sa-l fac, sunt chiar nefericit", admite Shyamalan.
"Cand vad oameni care nu stralucesc, care nu au acel sentiment de stralucire pe care il recunosti in cei care te inspira, este pentru ca ei nu fac lucrul pe care ar trebui il faca. Ei nu si-au gasit scopul in viata".
Filmul "Doamna din Apa" reprezinta ultimul capitol din calatoria lui Shyamalan in calitate de povestitor, cel de al saptelea film al sau intr-un canon de povesti distinctive unite de un scop comun, precizeaza cinemagia.ro, acela de a inspira si de a distra.
"Cand lumea va vedea acest film", spune el, "sper sa aiba un sentiment de speranta pentru ei si pentru altii: speranta ca toata lumea isi va gasi scopul si va putea face ceea ce trebuie sa faca pe aceasta planeta".

Doamna din apa/ Lady in the Water

Drama, Mister, Thriller, 2006
Hollywood Multiplex
Regia: M. Night Shyamalan
In rolurile principale: Bryce Dallas Howard, Paul Giamatti
Durata 110 minute
Avanpremiera in Romania 01.09.2006
Produs de Blinding Edge Pictures
Distribuit in Romania de InterComFilm Romania


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.