Pare cazut pe ganduri Rafael, daca nu cumva o fi amutit iarasi pentru un ceas sau mai mult. Ba uite-l dezmeticindu-se dupa doua minute si ca toti avem o cruce, prietene, pe care n-ar trebui s-o taram, cum spui. Adica sa nu fie crucea aia ca o piatra
Pare cazut pe ganduri Rafael, daca nu cumva o fi amutit iarasi pentru un ceas sau mai mult. Ba uite-l dezmeticindu-se dupa doua minute si ca toti avem o cruce, prietene, pe care n-ar trebui s-o taram, cum spui. Adica sa nu fie crucea aia ca o piatra de moara atarnata de gat sau ca un biloi de fier legat cu lantul de picior. Sa nu fie pana intr-atat de grea si pe urma ca-i nevazuta crucea aia, da' nu trebuie neaparat sa insemne o familie ori o mama batrana paralizata la pat ori un copil infirm... Pai nici n-a pretins altceva Margarit, bineinteles ca-i nevazuta, dar Rafael altceva a vrut sa spuna, si anume ca-n nevolnicia si nemernicia si pacatosenia lui, omul vede o cruce grea, care-l striveste, in grijile si necazurile care se tin de el si se zbate sa scape de ele tragand nadejde ca intr-o buna zi va fi linistit si impacat si fericit pe lumea asta, fara sa-si dea seama ca, cu cat se zbate mai tare, cu atat se impotmoleste mai mult. N-ai cum sa scapi, decat poate odata cu viata.
In ce-l priveste pe Margarit, astea-s niste vorbe bune sa te ameteasca de cap, Rafaele, ce conteaza ca-i vazuta sau nevazuta crucea? Asa se spune, o cruce, dar indiferent cum i-ar spune Rafael n-ar avea cum sa stie si nimeni nu stie cat se chinuie el cu maica-sa paralizata la pat, ca d-aia a bagat si nevasta-sa divort, ca n-a vrut s-o duca pe maica-sa la azil si si-a sacrificat familia ca s-o ingrijeasca, si-n afara de asta cat l-a mai chinuit boala lui de plamani care a facut din el o umbra de om si cat si-a mai chinuit viata muncind in turnatorie in dogoarea cuptorului... Crucea asta sau cum i-o spune, numai el o stie. Degeaba ar povesti oricui ca tot n-ar intelege si n-ar sti in veci cat de greu, la care Rafael, ca daca vrei intr-adevar sa ma asculti si sa ma crezi, este intr-adevar o cruce si crucea aia esti tu. D-aia spun ca-i nevazuta si d-aia iti este atat de greu. Crucea-i in om si-i chiar omul si orice ar povesti omul despre el insusi, nu se compara si nu poate intrece greutatea crucii.
Cand s-au intalnit a treia sau a patra oara, ea i s-a confesat ca si-ar dori foarte mult sa plece in strainatate. Pai cum naiba, isi punea mari nadejdi in chestia asta. In Italia, da, ii povestise ei Getuta ca-n Italia iti gasesti mai usor de lucru decat in alte parti.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.