Ministerul Economiei si Comertului (MEC) apreciaza ca avansul deficitului comercial in primele sapte luni ale anului la 7,036 miliarde euro a fost determinat, printre altele, de ritmul alert al investitiilor cu impact economic semnificativ, care au a
Ministerul Economiei si Comertului (MEC) apreciaza ca avansul deficitului comercial in primele sapte luni ale anului la 7,036 miliarde euro a fost determinat, printre altele, de ritmul alert al investitiilor cu impact economic semnificativ, care au alimentat cererea ridicata de importuri. "Performantele mai bune inregistrate in aceasta perioada de cresterea economica, precum si de cea a productiei industriale si in special a investitiilor pentru restructurare si modernizare au generat o cerere mai mare de import si, totodata, au sustinut expansiunea exporturilor si ameliorarea structurii acestora", a declarat intr-un comunicat Iuliu Winkler, ministru delegat pentru Comert.
Cresterea importurilor a fost determinata, potrivit lui Winkler, de ritmul alert al investitiilor cu impact economic semnificativ, care au crescut cu 52% in primul semestru din 2006 fata de perioada similara din 2005, dependenta structurilor tehnologice si de productie interne de materii prime din import si concurenta crescuta pe piata interna a bunurilor de consum din import la care oferta productiei interne nu poate satisface cererea populatiei. Winkler a mai spus ca in 2006 exporturile de produse realizate de industriile de medie si inalta tehnologie au depasit pentru prima data pragul de 50% din totalul livrarilor pe piete externe.
Deficitul comercial a urcat in iulie cu 1,233 miliarde euro, pe fondul mentinerii unui ritm al importurilor mai ridicat decat cel al exporturilor, iar soldul negativ pe primele sapte luni a fost de 7,036 miliarde euro, cu 41% mai mare decat in acelasi interval din 2005, a anuntat ieri Institutul National de Statistica (INS). In primele sapte luni, exporturile FOB au insumat 14,885 miliarde euro, in crestere cu 18,8% fata de perioada ianuarie-iulie a anului trecut. Importurile CIF au totalizat 21,922 miliarde euro, valoare mai mare cu 25,1% fata de perioada similara a anului anterior, se arata intr-un comunicat al INS. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.