Deficitul comercial FOB/CIF al Romaniei s-a situat, in primele sapte luni ale anului 2006, la peste 7 miliarde euro. Aceasta valoare semnifica o crestere cu 41% comparativ cu perioada similara din 2005, cand deficitul FOB/CIF a avut o valoare de 4,99

Deficitul comercial FOB/CIF al Romaniei s-a situat, in primele sapte luni ale anului 2006, la peste 7 miliarde euro. Aceasta valoare semnifica o crestere cu 41% comparativ cu perioada similara din 2005, cand deficitul FOB/CIF a avut o valoare de 4,99 miliarde euro, conform datelor comunicate de Institutul National de Statistica (INS).

Pretul FOB (Free on Board - liber la bord) reprezinta pretul la frontiera tarii exportatoare, care include valoarea marfii, toate cheltuielile de transport pana la punctul de imbarcare, precum si toate taxele pentru ca marfa sa fie incarcata la bord. Pretul CIF (cost, insurance, freight - cost, asigurare, navlu) reprezinta pretul la frontiera tarii importatoare, care cuprinde atat elementele componente ale pretului FOB, cat si costul asigurarii si transportul international.
In perioada ianuarie-iulie, anul curent, deficitul comercial FOB/CIF al Romaniei a fost de aproximativ 7 miliarde euro, iar deficitul comercial in preturi FOB/FOB s-a situat in jurul valorii de 5,35 miliarde euro.
Valorea deficitului FOB/FOB a fost in aceeasi perioada a anului 2005 de 3,64 miliarde euro, cresterea fiind de circa 46%.

Exporturile FOB - peste 14 miliarde euro
In primele sapte luni ale anului in curs, exporturile FOB au totalizat 14,88 miliarde euro, in crestere cu circa 18% fata de nivelul inregistrat in aceeasi perioada din 2005. Doar in luna iulie 2006, exporturile s-au cifrat la 2,21 miliarde euro, in crestere cu circa 10% comparativ cu luna iulie 2005. Grupele de produse care detin cea mai mare pondere in volumul exporturilor sunt masini si dispozitive mecanice, masini, aparate si echipamente electrice, aparate de inregistrat sau de reprodus sunetul si imaginile (circa 19%), articolele de imbracaminte si materiile textile, produsele metalurgice, produsele minerale (titei, produse petroliere, minereuri, carbuni, ciment, sare), mijloacele si materialele de transport, incaltaminte si articole similare.
Comparativ cu perioada corespunzatoare din 2005, valoarea exporturilor catre tarile Uniunii Europene (UE-25) a crescut cu aproximativ 16%, avand o pondere de circa 67% in total exporturi. In aceasta perioada, primii parteneri comerciali in derularea exporturilor au fost Italia, Germania, Turcia, Franta, Ungaria, Marea Britanie, Austria, Bulgaria si SUA, Spania si Olanda.

Importurile au totalizat peste 21 miliarde de euro
In perioada ianuarie-iulie 2006, importurile CIF au insumat circa 21 miliarde euro, in crestere cu aproximativ 25% fata de anul precedent. Importurile din luna iulie a acestui an au insumat 3,44 miliarde euro, cresterea fata de luna iulie 2005, fiind mai mari cu circa 23%.
In structura importurilor, cea mai mare pondere o detin grupele de produse masini si dispozitive mecanice, masini, aparate si echipamente electrice, aparate de inregistrat sau de reprodus sunetul si imaginile (peste 23%), urmata de produsele minerale (minereuri, titei, produse petroliere, minereuri, carbuni, ciment, sare), mijloacele si materialele de transport, articole de imbracaminte si materii textile, produsele metalurgice si produse ale industriei chimice si ale industriilor conexe. Valoarea importurilor provenite din tarile Uniunii Europene (UE-25) a crescut cu aproximativ 24%, comparativ cu anul 2005, avand o pondere de circa 62% in total importuri. Pe primul loc in importuri se afla in continuare Italia, urmata de Germania, Federatia Rusa, Franta, Turcia, China si Austria, Kazahstan, Ungaria, Polonia si Marea Britanie, Cehia si SUA.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.