Malcolm Lowry ii este cunoscut publicului roman printr-un singur roman, remarcabil, Sub vulcan, tradus in romaneste inca dinainte de 1989 si reaparut dupa. Scriitorul britanic, disparut in 1957, are insa o opera destul de intinsa si, spre final, surp
Malcolm Lowry ii este cunoscut publicului roman printr-un singur roman, remarcabil, Sub vulcan, tradus in romaneste inca dinainte de 1989 si reaparut dupa. Scriitorul britanic, disparut in 1957, are insa o opera destul de intinsa si, spre final, surprinzatoare prin nuanta trandafirie de speranta pe care o lasa sa se intrevada, nota de sublim contrast deasupra unei viziuni sumbre si nelinistitoare.
Astfel, o parte din opera postuma*, ramasa in manuscris si transcrisa de sotia sa Margerie Bonner-Lowry si de Conrad Knickerbocker, consta intr-o suita de nuvele pe care scriitorul le concepuse ca alcatuind o unitate si care urmau sa fie aranjate pe o curba astfel incat fiecare povestire sa aiba o legatura cu cele din imediata ei vecinatate. Titlul acestei suite, Auzi-ne Doamne din ceruri unde locuiesti, coincide cu cel al unui vechi imn cantat de pescarii din insula Man, ale carui cuvinte strabat mai multe din nuvelele suitei. Ultima din serie, intitulata Poteca din padure spre izvor, urma sa fie asezata la capatul acesteia, fapt pe care editorul il considera semnificativ, caci scrierea, in care e vorba despre fericire, incheie pe o nota de implinire si rezolutie un volum destinat sa devina postum.
Iata aceste ultime cuvinte: "Sus deasupra pinilor leganati pe cer, dinspre apus sosira pescarusii cu aripile lor ingeresti, intorcandu-se acasa la odihna. Si mi-am amintit cum in fiecare seara obisnuiam sa cobor poteca asta prin padure sa iau apa de la izvor in amurg... Privind peste umarul sotiei mele puteam vedea un cerb inotand spre far.Razand, ne-am aplecat pana jos la izvor si am baut."
Malcolm Lowry e unul din putinii scriitori care nu pot fi cititi cu indiferenta pentru ca el insusi n-a trait asa. Sa traiesti in profunzime, oare isi mai are locul astazi, ma intreb? Si pe de alta parte, nu tocmai de asta e cea mai mare nevoie?
Stralucirea si durerea ce razbat din tot ce a scris acest Herman Melville al veacului douazeci sunt ecoul unei mari intalniri cu o balena poate alba, poate neagra, in mod sigur sacrificatoare.
Scrierea intitulata Caustic lunar a fost inceputa in 1934, cand Lowry ajungea prima oara la New York, avand drept bagaj un cufar imens care avea drept unic continut un pantof de fotbal si o copie din Moby Dick. La limita inferioara a subzistentei, gratie unui mic stipendiu pe care i-l alocase tatal sau, un prosper negustor de bumbac, Lowry a trait tot anul urmator in mizerie, aproape fara sa comunice cu cineva, a baut si a scris.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.