La unison cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, ministrul Vladescu ne asigura ca "ne merge bine". Atat de bine incat ne permitem chiar sa mai facem o rectificare bugetara fara a modifica deficitul. Pentru ca valoarea nominala a PIB a fost revizuita in
La unison cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, ministrul Vladescu ne asigura ca "ne merge bine". Atat de bine incat ne permitem chiar sa mai facem o rectificare bugetara fara a modifica deficitul. Pentru ca valoarea nominala a PIB a fost revizuita in sens pozitiv, cele 2 miliarde de lei alocate suplimentar cheltuielilor nu vor avea niciun efect asupra deficitului stabilit. Pana una alta, insa, din rectificare in rectificare, bugetul statului are, pe primele sase luni, un excedent de 1,69% din Produsul Intern Brut. Este de inteles atunci si reactia ministrului Finantelor, care, prezentand cauzele recentei rectificari, spunea optimist: "Am facut rectificarea pentru ca avem bani". Altfel spus, alocam bani in plus pentru ca putem. Si cum ramane cu excedentul?
Ei bine, Sebastian Vladescu are, si in acest caz, o explicatie. Pe scurt, ministrul Finantelor considera ca nu lipsa proiectelor, ci mai degraba viteza de implementare a acestora impiedica ministerele sa cheltuiasca banii alocati de la buget. Oficialul vorbeste despre probleme de ordin procedural, juridic, fara a mentiona un cuvant relativ la problemele de strategie.
In consacratul dialect guvernamental, explicatia s-ar traduce astfel: este vorba despre simple probleme tehnice care vor fi curand rezolvate. Explicatia aceasta ne-a servit-o si premierul cand incerca sa justifice existenta steguletelor rosii la agricultura si finante. Simple probleme de ordin tehnic. Pornind chiar de la ipoteza ca proiectele exista, nu inteleg de ce, pentru autoritati, problemele tehnice sunt doar chestiuni de amanunt.
La ce bun existenta unui proiect, doar pe hartie, daca el nu este dus la bun sfarsit. Cum se vor rasfrange minunatele strategii guvernamentale asupra oamenilor de rand, daca nu prin finalizarea unor proiecte. Iar proiectele sunt puse in practica de catre tehnicieni ajutati de tehnica. Partea tehnica este, deci, o veriga importanta in masura in care ea este, practic, liantul dintre strategiile gandite de autoritati si bunastarea unui popor.
Iata deci ca, in acest context, expresia bucuriei ministrului Finantelor capata alte valente. Varianta corecta nu este "NE merge bine", ci "Ii merge bine... bugetului". De la a avea bani pana la a transforma banii in instrumente generatoare de bunastare trecem, invariabil, printr-o etapa pur tehnica. Incercand sa minimalizeze lipsurile, autoritatile ne-au dat cea mai buna explicatie pentru problemele prin care trece economia.
Autoritatile insele ne-au dat un raspuns cum nu se poate mai clar: economia romaneasca este macinata de probleme tehnice. Din aceasta cauza nu se pot cheltui banii alocati de la buget, din aceasta cauza nu avem sosele, din aceasta cauza avem stegulete rosii. Fara sa vrea, autoritatile ne-au indicat precis sursa multora dintre problemele care macina de ani de zile economia romaneasca.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.