Intr-un interviu acordat cotidianului "Cronica Romana", senatorul PD Maria Petre abordeaza teme de actualitate precum oportunitatea organizarii alegerilor anticipate dupa 1 ianuarie 2007, "raportul" de forte din Alianta D.A., prestatia premierului Ca

Intr-un interviu acordat cotidianului "Cronica Romana", senatorul PD Maria Petre abordeaza teme de actualitate precum oportunitatea organizarii alegerilor anticipate dupa 1 ianuarie 2007, "raportul" de forte din Alianta D.A., prestatia premierului Calin Popescu Tariceanu, "echidistanta" presedintelui Traian Basescu fata de viata politica romaneasca si despre "solutia magica" a cresterii in sondaje a democratilor.

- In timp ce liberalii refuza sa ia in calcul varianta alegerilor anticipate, Partidul Democrat se gandeste serios la posibilitatea declansarii acestora dupa 1 ianuarie 2007. Cum comentati?
- In cazul in care alegerile anticipate vor fi posibile dupa 1 ianuarie 2007, si v-as ruga aici sa va raportati asa cum se raporteaza si opinia publica la problemele cu care actuala Coalitie se confrunta la nivel parlamentar, si anume cu o majoritate fragila la Senat sau relativa la Camera Deputatilor, vom lua in calcul la modul cel mai serios organizarea de alegeri anticipate dupa 1 ianuarie 2007. Daca vrem sa ne ducem la capat angajamentele asumate in campania electorala avem nevoie de o sustinere parlamentara mai consistenta decat cea de acum. Regret ca n-am avut sprijinul colegilor nostri liberali in momentul in care PD a vorbit de anticipate anul trecut, moment pe care noi l-am considerat extrem de prielnic pentru declansarea acestei proceduri. Repet, daca dupa 1 ianuarie 2007 va fi un moment prielnic pentru anticipate, vom face realizabil acest lucru. Nu este normal pentru actualul Guvern si actuala Coalitiei ca la nivel parlamentar sa te rogi in fiecare zi de doi pesedisti si trei peremisti pentru a promova o lege.

- Este normal sa va ganditi la anticipate in contextul in care raportul de forte din Alianta D.A. s-a rasturnat in favoarea PD. Care este "solutia magica" a cresterii democratilor in sondajele de opinie?
- PD este concentrat pe realizarea obiectivelor programului de guvernare si prin tot ceea ce intreprind la nivelul Executivului ministrii sai performantele sunt apreciabile, este normala cresterea partidului in sondaje. Din pacate, daca ma refer la colegii din Alianta, observ ca de multe ori, prin voci, ce-i drept izolate, cum este cazul lui Ludovic Orban, acestia isi fac singuri rau. Este adevarat ca pozitiile adoptate de Ludovic Orban nu sunt sustinute in cele mai multe cazuri de liderii liberali, dar "tensiunile" din PNL razbat si sunt percepute ca atare de opinia publica. Este ingrijorator ca Orban nu vorbeste niciodata de obiectivele sale ca viceprimar al Capitalei si si-a facut un tel din atacarea presedintelui Basescu si a colegilor din Alianta. Cred ca aceasta este una dintre cauzele scaderii in sondaje a liberalilor. Noi, cei de la PD, suntem concentrati cu adevarat pe respectarea promisiunilor facute in campanie, a realizarii obiectivelor integrarii eurepene, reformarii sistemului de pensii si al reformei administratiei publice.

"PD nu este un partid prezidential"
- Cum considerati ca se simt liberalii cand dumneavoastra si ceilalti colegi va raliati tuturor initiativelor prezidentiale, fara a le cere sfatul si colegilor de Alianta?
- Daca imi dati exemplu de o singura initiativa a presedintelui Basescu, care sa nu fi corespuns interesului national sau al cetatenilor, recunosc ca suntem un partid care se raliaza, cum spuneti dumneavoastra, tuturor punctelor de vedere adoptate de presedintele Basescu. Insa, va spun ca toate initiativele presedintelui sunt corecte. PD nu este si nu va fi niciodata un partid, asa cum spun unii, prezidential. E adevarat si aici nu cred ca are nimeni niciun dubiu ca seful statului provine din PD, a fost presedintele acestui partid si candidatul nostru la functia suprema in stat. Vom sustine fara discutii candidatura acestuia si in 2009. Va spun foarte clar ca Traian Basescu este un presedinte foarte bun, un presedinte echidistant.

- Cum apreciati prestatia premierului Tariceanu?
- Cu sinceritate va spun ca prestatia acestuia ca premier a fost una buna. Sigur, Calin Popescu Tariceanu ar fi trebui sa aiba reactii mai rapide si mai ferme in momentele dificile cu care s-a confruntat Romania, cum a fost spre exemplu criza inundatiilor. Este greu sa vorbim acum despre oportunitatea unui mandat de patru ani al acestuia. Daca vor fi necesare schimbari la nivelul Executivului, le vom lua impreuna cu colegii nostri liberali.

"Daca am fi declanSat anticipate, scena politica ar fi aratat altfel"
- Mai poate fi luata in calcul, tinand cont de "scurtcircuitele" dintre PNL si PD, fuziunea dintre cele doua partide? Credeti ca protocolul Aliantei va fi respectat de cele doua formatiuni?
- Aceasta posibilitate este destul de indepartata in acest moment, si va reamintesc ca nu PD a fost partidul care s-a opus acestei variante. Noi am facut o oferta sincera, dar ne-am lovit de un refuz categoric al PNL. Sunt convinsa ca scena politica din Romania ar fi aratat cu totul altfel in cazul in care anul trecut am fi realizat si fuziunea, dar am fi declansat si alegeri anticipate. Daca, totusi, reusim sa dam la o parte toate momentele in care colegii nostri de Alianta au reactionat gresit si nu din punctul nostru de vedere ci al opiniei publice, consider ca, cel putin, protocolul Aliantei D.A. poate sa fie respectat pana in 2008. Cred ca putem construi impreuna Romania de dupa 2007, daca suntem realisti politic si noi cei de la PD chiar am demonstrat ca suntem realisti, putem lua in calcul chiar prelungirea actualului protocol. Din fericire, daca ne uitam la ultimele decizii ale colegilor liberali, acestea confirma ceea ce v-am spus mai sus.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.