euro vor fi destinati modificarii si apoi repararii, reamenajarii Bibliotecii Nationale. Dupa cum se stie, cladirea este aproximativ in aceeasi faza in care era si acum 20 de ani, in 1986. Acesta este un prim calup de interes pentru mine si colegii m
euro vor fi destinati modificarii si apoi repararii, reamenajarii Bibliotecii Nationale. Dupa cum se stie, cladirea este aproximativ in aceeasi faza in care era si acum 20 de ani, in 1986. Acesta este un prim calup de interes pentru mine si colegii mei de la MCC. Este prima data cand avem sume considerabile pentru refacerea cladirilor institutiilor culturale din toate zonele tarii. As aminti, dintr-o lista mai lunga cu institutii de importanta nationala: Palatul Culturii si Teatrul National din Iasi, Opera si Teatrul Maghiar din Cluj, Muzeul National de Istorie (unde vom investi 27 de milioane de euro) si Muzeul de Arta din Bucuresti, Opera Nationala Bucuresti. Am dat cateva nume ca sa fie edificatoare nu numai sumele, ci si efortul constructiv pe care il implicam in acest demers.
Am elaborat un act normativ pentru valorificarea produsului cultural la sat
Un alt proiect, din punctul meu de vedere, la fel de important, are in vedere refacerea intregii infrastructuri culturale din mediul rural si din micile orase. Se refera la refacerea a circa 3.000 de camine culturale din toata tara. Exista aici un raport, nu antitetic, ci in completarea celuilalt. La primul proiect ne referim la institutiile de cultura, de importanta nationala. Cel de-al doilea se refera la institutiile dintr-un mediu satesc in care cultura se face, din pacate, la nivel de secol 19. Se stie ca aceste institutii, comunale sau satesti, au fost devastate de timp, dar mai ales de inconstienta si indolenta autoritatilor. Multe dintre ele au fost transformate in carciumi, in discoteci si magazine alimentare. Situatia lor este deplorabila, dar eu cred ca in acest mediu avem nevoie de institutii culturale care sa fie la nivelul secolului 21. Am elaborat un act normativ, legea asezamintelor culturale, care va avea elementele constitutive ale unei noi viziuni a ministerului vizavi de ceea ce inseamna valorificarea produsului cultural la sat. Cum ar trebui sa functioneze aceste institutii? Care sunt programele si proiectele? Ce dotari si ce personal ar trebui sa aiba? Pe de alta parte, am realizat un memorandum, care, chiar in aceasta saptamana, mai exact miercuri, trebuie sa treaca prin Parlament, prin sedinta de Guvern si care inseamna 100 de milioane de euro pe care Guvernul Romaniei il acorda acestui program pe anul in curs si anul viitor, la care, nota bene, se vor adauga, din fonduri nerambursabile pentru dezvoltare rurala, in 2007, alte 300 de milioane. Ceea ce inseamna ca, in total, la sfarsitul anului viitor, vom beneficia de o suma de 400 de milioane de euro pentru finantarea acestui proiect. Este o suma extraordinara, de care cultura romaneasca n-a mai beneficiat. Evident ca aceste finantari vor veni in baza unei Hotarari de Guvern pe care o avem deja si vom vedea la momentul respectiv cum este mai bine. Cert este ca devizele, realizarea lucrarilor se vor face de catre autoritatile locale.
- In ceea ce priveste administratia locala, putem avea certitudini ca banii merg unde trebuie, ca oamenii vor dori intr-adevar sa transforme un camin cultural unde se faceau niste nunti intr-un spatiu cu internet, cu cinematograf, sala de spectacole etc.?
- Evident, asa va fi. E important lucrul acesta. Fiindca noi ii obligam sa faca si dotarile si ii obligam sa faca si o schema de personal. Prin efectul legii respective, vor fi obligati sa dea destinatie exclusiv culturala. In al doilea rand, daca nu isi vor respecta obligatiile, atunci vor fi pusi in situatia de a returna suma. Mai sunt si alte clauze riguroase si sper sa nu ajungem in situatia in care sa actionam punitiv. In orice caz, se va realiza o necesara conlucrare cu autoritatile locale si, pana la urma, ducerea la indeplinire a proiectului va reveni cu prioritate autoritatii locale.
Un alt proiect la care vreau sa ma refer pe scurt este crearea unui centru cultural la Sala Palatului. Bucurestiul are nevoie de un asemenea mall cultural. In general, ma feresc sa folosesc termenul de "mall" pentru asta, deoarece, in intelesul lui comun, inseamna un loc unde se cumpara fel de fel de obiecte, de la obiecte de vestimentatie, pescuit si sport pana la obiecte de uz casnic. Nu e vorba de asa ceva. Un mall cultural este un loc in care se vor vinde exclusiv produse culturale, unde se vor desfasura spectacole si unde se vor petrece fel de fel de intamplari de natura artistica.
sa dam Bucurestiului un centru cultural de care are nevoie
Sala Palatului a fost gandita ca sala de conferinta, de congres... Ea nu mai corespunde, nici moral, nici fizic, unei sali moderne. De aceea, am luat hotararea de a face un centru cultural care sa fie situat in mijlocul Bucurestiului si care sa aiba in final 6-7 sali. si am primit un sprijin efectiv din partea primului-ministru pentru realizarea acestui proiect. Aici se vor face doua lucruri. In primul rand, din punct de vedere juridic, am preluat spatiul, printr-o Hotarare de Guvern, de la RA-APPS, in administrarea Ministerului Culturii. In al doilea rand, am demarat lucrarile de proiectare si vom realiza lucrarea in doua etape. Intr-o prima etapa, care va fi 1 ianuarie - 1 august 2007, vom reface sala. Asta inseamna, practic, remodelarea ei arhitectonica, ambientala, ca acustica, ca mobilier. Vor fi lucrari foarte importante, de la schimbarea plafoanelor actuale cu plafoane de fibra de sticla, reflectante si nu absorbante de sunet, vom schimba peretii, care vor fi placati cu lemn, se va face un perete mobil, care va desparti etajul de parter, tot glisant, care sa poata permite o buna reflectie a sunetului, se va micsora scena, adica va fi mai ingusta, va fi trasa putin mai in fata, vor fi schimbate toate scaunele si podelele, care se vor face tot din lemn, ceea ce va permite conditii de acustica foarte buna a salii. Se va reface si fosa si se vor putea tine acolo spectacole de opera, dar si spatiile din spatele scenei, care sa permita depozite de decoruri, cabine pentru artisti etc. Este o lucrare de mare amploare. S-au facut masuratori si se vor face in continuare, pe masura ce se deruleaza lucrarile si, potrivit calculelor specialistilor, spatiul va deveni, in formatul acesta, cu 2.600 de locuri, o sala absolut competitiva din punct de vedere acustic, pe plan european, astfel incat Festivalul Enescu sa poata incepe la timp, adica la 1 septembrie 2007. Noi trebuie sa terminam cam cu o luna inainte, ca sa se poata face probe, repetitii. Pentru formula cu 4.600 de locuri va fi necesar si o amplificare electronica. Vom cumpara si aparatura care sa imbunatateasca foarte mult calitatea sunetului. Totul se va intampla cu bani dati de Guvern. In prima faza, care inseamna sala propriu-zisa, in termenii descrisi mai sus.
Se vor adauga cateva mici sali care vor fi refacute in interior, plus refacerea actualei sali de Bingo care va deveni si ea o sala de 4-500 de locuri si cu anumite modificari in exterior pe care le vom face, inclusiv punerea catorva lifturi exterioare care sa permita accesul publicului la etaj, toate aceste lucruri se vor incheia intr-o prima faza. In total, specialistii sunt de parere ca e necesara o suma de 8-10 milioane de euro, pentru realizarea intregului complex.
Dar complexul mai prevede o sala de 800-1.000 de locuri, care va fi subterana, in fata actualei sali a Palatului si care va avea doua zone de acces si doua parcari subterane. Deja am vorbit cu primarul Videanu si vor incepe lucrarile la parcarile subterane din zona. Publicul va avea acces in sala aceasta multivalenta de care spuneam si printr-un culoar direct din Sala Mare a Palatului. In plus, se vor mai construi un amfiteatru in aer liber, de 7-800 de locuri, zona unde acum se gaseste un parc, cum privesti din fata, in stanga salii. Un loc in care se vor putea desfasura fel de fel de activitati culturale si unde, in perspectiva, se vor putea desfasura si evenimente din cadrul Festivalului Enescu, care se vor putea muta aici, din piata din fata Ateneului. Aici va exista un loc in care bucuresteanul va putea sa socializeze, sa bea o cafea, sa intre intr-o librarie. De jur imprejur vor fi fel de fel de buticuri, cafenele muzicale, sali de cinema de 50-150 de locuri, multiplex. Omul va avea mereu in fata, si pe forma afisata, si pe pliant, ce se intampla in ziua respectiva. Vor fi galerii de arta, expozitii, spectacole de teatru, in asa fel incat sa dam Bucurestiului un centru cultural de care are nevoie. Sa ne gandim si ca, in aceeasi zona, se afla si Muzeul National de Arta si s-ar face, astfel, o legatura directa cu Ateneul si cu Teatrul National, dar si cu viitorul sediu al Operetei, teatrele de pe Magheru, Biblioteca Nationala si Biblioteca Universitara. Iata ca s-a configurat un cadru care da Bucurestiului acel nucleu care sa emane spiritualitate. tin foarte mult la acest proiect. El se va definitiva pana in 2009, per total si cred ca va da Bucurestiului si Romaniei o personalitate de care au nevoie.
Ce vroiam sa mai spun despre proiecte... Am obtinut si sala Omnia, printr-o Hotarare de Guvern de la Ministerul de Interne. Am demarat toate studiile de fezabilitate si proiectele. Urmeaza acum, in luna septembrie, sa facem procedurile de licitatie si, cred ca din noiembrie, vor incepe lucrarile efectiv. Cu asta vom rezolva doua lucruri. Teatrul National va avea toate spatiile de acolo, inclusiv sala Studio, care a fost si inca este la dispozitia Operetei; si vom da si Operetei un spatiu corespunzator, in mijlocul Bucurestiului. Este o sala de 500 de locuri, cu conditii acustice foarte bune, s-au facut masuratori, se poate face fosa pentru orchestra si, un lucru pe care nu l-am spus, am obtinut de la RA-APPS si posibilitatea de a face un acces direct in Magheru. Pana acum era problema ca sala nu avea o iesire, era blocata de constructiile din Magheru.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.