Regizorii si producatorii care au avut succes la festivaluri importante, precum cel de la Cannes, pot primi fonduri nerambursabile de la Centrul National al Cinematografiei (CNC), pentru realizarea unei productii noi daca aceasta a fost selectata in

Regizorii si producatorii care au avut succes la festivaluri importante, precum cel de la Cannes, pot primi fonduri nerambursabile de la Centrul National al Cinematografiei (CNC), pentru realizarea unei productii noi daca aceasta a fost selectata in prealabil la concursul de proiecte cinematografice.
Prevederea este cuprinsa in noul regulament de organizare si desfasurare a concursului de proiecte cinematografice al CNC, iar principala modificare este acordarea creditelor directe si a sprijinului financiar nerambursabil de doua ori pe an, din Fondul cinematografic.

Premiantii la Cannes au intaietate

Sprijinul financiar nerambursabil de la Fondul cinematografic poate fi acordat in primul rand pentru succes la public si pentru calitatea artistica.
Cel pentru succes la public se acorda producatorilor si regizorilor pentru unul dintre filmele realizate impreuna si care a inregistrat in salile de cinema un numar de spectatori mai mare decat numarul de platitori definit ca prag de referinta pentru anul respectiv.
Sprijinul financiar nerambursabil pentru calitate artistica se acorda o singura data pentru acelasi film producatorului si regizorului acestuia, selectionat sau premiat la festivalurile precum cele de la Cannes, Venetia, Berlin.
De asemenea, CNC poate acorda sprijin pentru distribuirea si exploatarea filmelor si pentru functionarea cinematografelor de arta, organizarea si participarea la festivaluri si targuri de filme interne si internationale, sustinerea unor programe de cultura si educatie cinematografica si editarea de lucrari de specialitate.

Doua comisii pentru selectie

Selectia proiectelor cinematografice se va face de catre doua comisii alcatuite din exploatanti de cinematografe, scriitori, actori sau specialisti din domeniul audiovizualului.
Scenariile pentru filmele de fictiune vor fi selectate in functie de calitate si valoare artistica, de subiect, dialog, constructie dramaturgica, potential de interes si impactul asupra publicului autohton, potentialul de reprezentare artistica si de public pe plan international.
Selectia scenariilor pentru filmele documentare si de animatie se va face pe baza originalitatii, gradului de interes sau noutatea temei, potential de interes si de reprezentare pe plan international.

Buget de 15 milioane lei

CNC va acorda credite directe pentru productie persoanelor fizice sau juridice care au castigat un proces de selectie.
Creditul direct nu poate depasi 50% din valoarea totala a bugetului de productie al proiectului cinematografic si nu se poate acorda pentru doua proiecte de film de lungmetraj, selectionate in cadrul unei sesiuni de concurs, care urmeaza sa fie realizate de acelasi regizor.
Centrul National al Cinematografiei va organiza un nou concurs de finantare a proiectelor cinematografice in aceasta toamna cu un buget de 15 milioane de lei - cea mai mare suma acordata vreodata la un concurs de proiecte cinematografice organizat de CNC.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.