Descoperirea Manuscriselor de la Marea Moarta a generat una dintre cele mai disputate probleme legate de inceputurile crestinismului: a fost sau nu Sfantul Ioan Botezatorul membru al sectei esenienilor? Un preot roman demonstreaza ca nu a fost.

Descoperirea Manuscriselor de la Marea Moarta a generat una dintre cele mai disputate probleme legate de inceputurile crestinismului: a fost sau nu Sfantul Ioan Botezatorul membru al sectei esenienilor? Un preot roman demonstreaza ca nu a fost.

In primavara anului 1947, un tanar beduin din tribul ta'amirilor, Mahomed ed-Dib (Mahomed Lupul), descoperea din intamplare sapte suluri de piele, majoritatea scrise in ebraica. La scurt timp, alti beduini gasesc suluri asemanatoare in pesterile din tinutul desertic Qumran, din apropierea Marii Moarte, la cca 13 km sud de legendarul oras Ierihon. Aceste descoperiri sunt cunoscute astazi sub numele de „Manuscrisele de la Marea Moarta“. Ele apartin unei grupari religioase mozaice, care luase fiinta prin secolul al II-lea i.d.Hr.,numita secta eseniana, care prin modul ei de viata, prin comunitatea bunurilor i-au facut pe criticii biblici sa se intrebe daca intre esenieni si crestini nu au existat oarecare legaturi. Una dintre cele mai discutate chestiuni o reprezinta posibilitatea ca Ioan Botezatorul sa fi facut parte din miscarea eseniana. Despre aceasta ipoteza vom discuta a stazi, facand ample referiri la studiul pe aceasta tema al parintelui Atanasie Negoita, publicat de site-ul crestinortodox.ro.

Dupa praznicile imparatesti si cele ale Maicii Domnului, Ioan Botezatorul este cel mai venerat sfant in calendarul ortodox. Despre el, unii cercetatori ai amintitelor manuscrise sustin ca si-ar fi facut ucenicia la Qumran (localitate care se afla la aproximativ 10 km departare de locul unde L-a botezat pe Iisus Hristos), injghebandu-si apoi o grupare cu care s-a stabilit pe malul Iordanului. In acest sens s-a exprimat fostul decan al Institutului Catolic din Paris, Jean Danielou, iar la noi regretatul mitropolit Tit Simetrea. „Este aproape sigur ca Ioan Botezatorul a fost esenian, care a lucrat acolo si trebuie sa fi studiat aceasta comunitate“, spunea si un arheolog englez care s-a ocupat de celebrele manuscrise.

Un alt arheolog si exeget de prestigiu, Miliar Burrows, cel care a descifrat si publicat pentru prima oara continutul manuscriselor, lasa si el sa se inteleaga ca Sfantul Ioan Botezatorul ar fi putut face parte din comunitatea de la Qumran.

Ioan nu apare in Manuscrisele qumranite
Parintele Atanasie Negoita este insa de alta parere. „Ca sa putem proba aceste afirmatii, avem nevoie de documente convingatoare“, spune domnia- sa. „Sfantul Ioan Botezatorul nu se afla mentionat in manuscrisele de la Qumran, iar comunitatea de la Marea Moarta nu se afla pomenita nicaieri in Noul Testament si nici in Iosif Flaviu, singurele noastre izvoare ce amintesc de Sfantul Ioan Botezatorul.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin