Pe intreg teritoriul Poloniei s-au desfasurat ieri festivitati care amintesc de implinirea a 67 de ani de la izbucnirea celui de-al doilea Razboi Mondial si la care au luat parte importanti oficiali de la Varosvia, in frunte cu presedintele Lech Kac
Pe intreg teritoriul Poloniei s-au desfasurat ieri festivitati care amintesc de implinirea a 67 de ani de la izbucnirea celui de-al doilea Razboi Mondial si la care au luat parte importanti oficiali de la Varosvia, in frunte cu presedintele Lech Kaczynski. Atacul cuirasatului german "Schleswig-Holstein" asupra antrepozitului polonez de la Westerplatte, la data de 1 septembrie 1939, la ora 0445, este considerat momentul inceputului celui de-al doilea Razboi Mondial. Detasamentele poloneze au aparat eroic pozitia de atacurile venite de pe mare, uscat si din aer, pana la 7 septembrie 1939. Istoricii au stabilit insa ca prima tinta a atacurilor aeriene germane nu ar fi fost Westerplatte, ci spitalul si bazilica din Wielun. La 1 septembrie, la ora 0440, asupra orasului au cazut 380 de bombe. Potrivit unor surse diferite, intre 1200 si 2000 de persoane si-au pierdut viata in acele zile, iar Wielun a fost distrus aproape in totalitate. Unicele date existente dinainte de 1947 indica faptul ca peste 6 milioane de polonezi au murit in cel de al Doilea Razboi Mondial, dar, in prezent, istoricii sustin ca cifrele sunt incomplete intrucat nu includ si polonezii ucisi sub regimul sovietic, a informat Radio Polonia.
Si Romania a marcat, la 30 august, 66 de ani de la semnarea Dictatului de la Viena, prin care o parte din teritoriul romanesc al Transilvaniei a fost cedat Ungariei. Sub presiunea Germaniei si a Italiei, guvernul roman a trebuit sa accepte semnarea textului dictatului, care prevdea ca Ungaria va primi 43,492 km. cu o populatie estimata la 2,609,000 locuitori. Actul a fost urmat de crime si deportari din randul populatiei romanesti si evreiesti. Guvernul roman a cazut la scurta vreme, la 6 septembrie fiind instaurat Guvernul generalului Ion Antonescu. Acesta a contestat Dictatul, inclusiv in discutiile cu Adolf Hitler si Benito Mussolini, dar nu a obtinut decat o vaga promisiune de revizuire a documentului din partea lui Hitler. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.