Presedintele Traian Basescu a declarat ieri in cadrul unei reuniuni cu diplomatii ca exista premisele pentru diminuarea prezentei romanesti in Irak, dupa ce Guvernul de la Bagdad a anuntat ca, in 45-60 de zile armata irakiana va prelua controlul asup
Presedintele Traian Basescu a declarat ieri in cadrul unei reuniuni cu diplomatii ca exista premisele pentru diminuarea prezentei romanesti in Irak, dupa ce Guvernul de la Bagdad a anuntat ca, in 45-60 de zile armata irakiana va prelua controlul asupra unei provincii in care actioneaza romanii, transmite Mediafax. "Veste buna din Irak: Guvernul irakian a anuntat ca in perioada urmatoare, insemnand 45-60 de zile, provincia Dhi-Qar, unde avem un batalion de militari, va intra sub controlul armatei irakiene, ceea ce inseamna ca perspectiva diminuarii prezentei romanesti in Irak exista", a afirmat Basescu. Anterior, ministrul de stat pentru Europa al Germaniei, Gunter Glose, a avertizat Romania ca, desi a inregistrat progrese semnificative in adoptarea standardelor europene, inca mai exista domenii problematice, iar Executivul european ar putea dispune activarea unor clauze de salvgardare in cazul nerecuperarii in timp util a restantelor. "Stim ca procesul de adaptare la standardele UE si, legat de aceasta, preluarea dreptului comunitar cer reorientari dificile si chiar dureroase. Romania a inaintat deja mult pe acest drum, dar obiectivul nu a fost inca atins", a punctat responsabilul german in deschiderea Reuniunii Anuale a Diplomatilor organizata zilele acestea la Bucuresti, reluand deficientele semnalate in rapoartele de monitorizare ale Comisiei Europene. "In cazul in care Comisia Europeana va conchide in raportul din toamna ca pentru deficientele existente este nevoie de aplicarea unor masuri de protectie, acest lucru nu ar insemna nici mai mult, nici mai putin decat aplicarea Tratatului de aderare pe care l-am convenit impreuna", a precizat ministrul Glose, pe de alta parte "ferm convins ca Romania se straduieste serios sa elimine rapid deficientele existente".
Aderarea, comparabila cu maritisul
"Aderarea nu este ca un examen dupa care te poti relaxa. As spune ca este mai mult ca o casatorie, urmata de viata de zi cu zi a cuplului", a declarat ieri premierul danez, Anders Fogh Rasmussen, cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomatiei, apreciind ca aceasta convietuire nu poate functiona fara valori si reguli comune. Ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, nu a gustat insa comparatia, recunoscand, potrivit Mediafax, ca l-a "trecut un fior", "nu pentru ca nu ar fi placuta convietuirea, ci pentru ca intotdeauna exista si o soacra". "Danemarca este nerabdatoare sa intampine Romania in UE, in 2007, daca va indeplini toate conditiile cerute", a mai spus oaspetele danez, salutand progresele inregistrate de Romania in ultima perioada. Romania incheie "capitolul negru al totalitarismului" si iese din "conul de umbra al istoriei sale recente", a adaugat Rasmussen, subliniind ca doreste "inchiderea ultimului capitol al celui de-al cincilea val al extinderii".
Spania sustine termenul de 1 ianuarie
"Este fundamental ca Romania sa fie membra UE incepand de la 1 ianuarie 2007", a declarat ieri ministrul de Externe spaniol, Miguel Angel Moratinos, citat de Mediafax. Prezent, de asemenea, la Reuniunea Anuala a Diplomatiei de la Bucuresti, ministrul Moratinos a precizat ca "Spania are nevoie de Romania in Uniunea Europeana". Intrebat care este opinia sa fata de disputa din Marea Britanie, privind accesul romanilor la piata muncii din Albion, Moratinos a precizat ca Spania a fost mereu in favoarea politicilor europene, inclusiv in ceea ce priveste libera circulatie a fortei de munca. "In momentul in care Romania va intra in Uniunea Europeana, romanii vor prefera sa ramana in Romania" deoarece nivelul de trai va creste, a adaugat oficialul spaniol. In prezent, in Spania se afla circa 400.000 de romani care muncesc legal, a mai spus Moratinos, potrivit Mediafax. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.