Cei doi ziaristi de la canalul american de televiziune Fox News, rapiti la data 14 august in Gaza, au fost eliberati ieri, dupa doua saptamani de captivitate, au informat agentiile de presa. Prima imagine cu americanul SteveCentanni (60 de ani) si ca
Cei doi ziaristi de la canalul american de televiziune Fox News, rapiti la data 14 august in Gaza, au fost eliberati ieri, dupa doua saptamani de captivitate, au informat agentiile de presa. Prima imagine cu americanul SteveCentanni (60 de ani) si cameramanul acestuia, neo zeelandezul Olaf Wiig (36 de ani) ii infatiseaza in momentul in care sunt scosi din hotelul Beach, din orasul Gaza, parand a fi intr-o forma fizica buna. Intr-o declaratie acordata prin telefon postului Fox News, Steve Centanni a povestit ca, pe durata captivitatii, a fost tinut cu fata acoperita, intr-un garaj intunecos si ca atat el, cat si colegul sau au fost obligati, de persoane inarmate, sa spuna ca s-au convertit la Islam. "Ma gandeam ca este un depozit izolat, cu un generator zgomotos, unde puteau sa ma impuste pur si simplu in cap si nimeni nu ar fi auzit", a adaugat Centanni. "Am cel mai mare respect pentru islam (...) dar convertirea a fost ceva ce am simtit ca trebuie sa facem pentru ca ei aveau arme si nu stiam ce se intampla", a mai spus ziaristul, marturisind ca este foarte fericit ca este liber.
Punerea in libertate a lui Steve Centanni si a lui Olaf Wiig a fost precedata de o transmisiune video difuzata de televiziunea araba Al Jazeera, in care cei doi sustineau ca au decis sa se converteasca la Islam, noteaza BBC. De altfel, intr-un comunicat difuzat de asa-numita grupare Brigazile Jihadului Sfant, cea care a revendicat rapirea celor doi, se spune ca acestia "au fost eliberati pentru ca au acceptat de buna voie sa se converteasca la Islam". Potrivit unei agentii de presa palestiniene, in acelasi comunicat se mai spune ca "in timp ce statele atee au refuzat, prin aroganta lor, sa ii salveze pe cei doi ziaristi rapiti, Dumnezeu ne-a onorat, consimtind ca acestia sa se intoarca liberi si sa aleaga, de buna voie, calea Islamului".
Ultimatumul de 72 de ore acordat de rapitori - in care cereau eliberarea prizonierilor musulmani aflati in inchisorile din Statele Unite - expirase sambata, Washingtonul anuntand de la bun inceput ca respinge cererea si ca nu va face nici un fel de concesii. Ieri dimineata insa, intr-o noua inregistrare video, difuzata cu doar cateva ore inainte de eliberare, Steve Centanni si cameramanul sau, Olf Wiig, apareau imbarcati in vesminte traditionale arabe, si, dupa ce au lecturat, de pe o hartie, mai multe cuvinte in limba araba, anuntau convertirea lor la Islam.
Rapitorii nu au avut legaturi cu Al-Queda
Cei doi ziaristi au fost rapiti, de persoane inarmate, la 14 august, din vehiculul in care se aflau, la doar cativa pasi de cartierul general al serviciilor de securitate palestiniene. Ulterior, sechestrarea avea sa fie revendicata de o grupare obscura, autointiulata Brigazile Jihadului Sfant.
Premierul palestinian Ismail Haniyeh a dezmintit ieri speculatiile conform carora rapitorii ar avea legaturi cu grupari teroriste straine, cum ar fi reteaua Al-Queda.
"Al-Queda, ca organizatie, nu exista in Fasia Gaza", a afirmat premierul palestinian. Pe de alta parte, Comitetul de Rezistenta Populara, o grupare militanta din Gaza, pretinde ca a contribuit la medierea punerii in libertate a celor doi. Potrivit unor agentii de presa straine, Autoritatea Palestiniana, a sustinut, in ultimele doua saptamani, ca nu stie nimic despre identitatea rapitorilor. In schimb, oficiali ai Guvernului Hamas au evocat, tot mai des in aceste zile iminenta eliberare a ziaristilor si au dat asigurari, din partea rapitorilor, ca ostaticii sunt bine tratati. In ultimii doi ani, militantii palestinieni au sechestrat zeci de cetateni straini, dar, de fiecare data, i-au pus in libertate, nevatamati, dupa doar cateva ore. Tinerea in captivitate a celor doi ziarsti a fost cea mai lunga luare de ostatici din Gaza. (L.P.)
Jurnalist de Pulitzer, judecat pentru "spionaj" in Sudan
Un ziarist american, colaborator al revistei National Geographic, a comparut in fata unui tribunal din Darfur, fiind acuzat de spionaj si intrare ilegala pe teritoriul sudanez, informeaza Reuters. Paul Salopek, care scrie pentru National Geographic si pentru Chicago Tribune, a fost arestat in urma cu o saptamana pentru ca a traversat frontiera sudaneza in regiunea Darfur, in zona de granita cu Ciadul.
Salopek, care a renuntat o perioada sa scrie pentru Tribune ca sa realizeze materiale pentru National Geographic, a castigat doua premii Pulitzer pentru articolele publicate ca reporter al Tribune. In prima parte a conflictului de la Darfur, autoritatile sudaneze au interzis deplasarea in regiune a ziaristilor straini si au cenzurat materialele din presa nationala referitoare la conflict. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.