"Ploaia de stele", titra ZIUA cu putin timp in urma, urmarind cum pica de pe firmamentul vietii publice romanesti pretinse <<persoane de incredere>>. E vara. Destul de incinsa. Ce o sa mai urmeze, oare? Vor incepe sa cada si statuile cu f
"Ploaia de stele", titra ZIUA cu putin timp in urma, urmarind cum pica de pe firmamentul vietii publice romanesti pretinse <<persoane de incredere>>. E vara. Destul de incinsa. Ce o sa mai urmeze, oare? Vor incepe sa cada si statuile cu falsi idoli? Da.
Conditia primordiala este insa ca forul care gestioneaza operatiunile <<Voci curate>>, <<Constiinte curate>> si, de ce nu ?, <<Suflete curate>>, sa reprezinte el insusi un garant moral in fata natiunii. Or, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii incepe sa arate mai curand ca o Piata Matache Macelaru': fufe date cu fustele peste cap, bisnitari de mahala politica, vatafi peste trecutul a mii de vieti furate de comunisti. Urmariti si urmaritori isi incruciseaza pasii si filele de dosar prin arhivele CNSAS. La poarta, diversi tovarasei dau sentinte, ante-pronuntandu-se. "N-a facut domn'e politie politica! Nu vedeti ce note frumoase a dat?!..." O intrebare din off se pune din ce in ce mai presant: inainte de a vota (sau a se abtine) si in numele nostru, n-ar trebui ca membrii acestei instante supreme de avizare a moralei publice sa fie primii cercetati? Si dosarele lor, si ale fostilor membri ai CNSAS, care si-au ridicat salariul baban degeaba, timp de cinci ani, sa fie facute publice? Ba da. Si asta, imediat. Altfel, rolul si legea CNSAS trebuie schimbate. Si asta, in cel mai scurt timp. Securisti si peceristi, adio certificate de buna purtare! Si asta, cat de curand. Pentru ca acum traim intarziatul si mult asteptatul 1989 real, fara jumatati de masura. Curatirea societatii romanesti aflata in fata portilor Uniunii Europene nu trebuie sa mai permita impostura, falsul si minciuna. Mai ales cand toate acestea se regasesc in multi din falsii idoli plantati si intretinuti cu bucati grase de cascaval aruncate de Ion Iliescu pentru corbii sai de pe toate varfurile si din toate haurile societatii.
Domnul Dorin Tudoran arata intr-un editorial publicat in noul sau spatiu publicistic cotidian, in ziarul ZIUA, ca dosarul "cazului CNSAS" confirma cum in Romania exceptiile au devenit regula. De ce? Pentru ca doi membri importanti ai fostului si actualului CNSAS - cel putin, numele lor sunt sonore, desi dl Tudoran este finut si nu le mentioneaza, iar eu ii voi urma exemplul -, au violat legea Ticu, la propriu. Desi se agita brat la brat manipulandu-l ca pe-o biata papusa uzata pe autorul legii CNSAS, pentru cele doua personalitati s-a pus intr-o paranteza a istoriei apartenenta lor la PCR, care le interzicea, conform legii numite, sa faca parte din Colegiu. Unul dintre fostii tovarasi s-a cerut singur in PCR, de la 19 ani. Altul, a mers si mai departe: direct in pepiniera PCR "Academia de cadre Stefan Gheorghiu". Ambii, aveau un "mare viitor" (adica acelasi) chiar daca 1989 n-ar mai fi venit pentru Romania si am fi trait si acum intr-un 1984 comunist prelungit la nesfarsit. Pe Lenin am reusit sa-l daramam din fata Casei Scanteii (a Presei) in ciuda opozitiei de atunci a sefului FSN, Ion Iliescu. In schimb, altii, s-au suit repede pe soclul gol mimand democratia. Afisand disidenta, aceasta maladie a sistemului comunist - dupa cum o califica Vladimir Bukovski - actualele statui de azi s-au remarcat si in perioada de care acum, cand sunt pe sticla, "live", o reneaga. Calatorind, la studii sau "cu treaba" si petrecand la burse in strainatate ani buni din viata, fosti si actuali membri PCR din CNSAS - adevarate instante morale ale natiunii - au dezvoltat o calitate pe care nu stiu insa cum ar putea sa si-o atribuie, unul-altuia, in vreun certificat bine scrobit: agenti de influenta ai regimului comunist. Asta in cazul cel mai bun.
Nu intamplator, unul dintre acestia s-a razgandit, recent, in ce priveste propunerea ZIUA si Civic Media de plasare a tuturor dosarelor PCR si ale Securitatii pe Internet, impotrivaidu-se oficial. In cel mai recent sondaj al Biroului de Cercetari Sociale, initiativa Civic Media, de deconspirare a jurnalistilor si liderilor de opinie care au lucrat cu Securitatea sau alte servicii secrete straine este sustinuta de 63 la suta din populatie. Nu intamplator, in sondajul precedent, exact acelasi procent isi exprima dorinta publicarii dosarelor Securitatii pe Internet. Ce se face insa partidul (alt Partid) care il sustine astazi implicit pe membrul activ al CNSAS, partid care aspira la popularitate europeana, cand insusi presedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, a recomandat Romaniei sa renunte la jumatatile de masura si sa publice pe Internet absolut toate dosarele Securitatii, dupa cum informeaza Deutsche Welle. Abia in acest mod, a explicat politicianul european, poate fi inlaturat riscul utilizarii politice a dosarelor de securitate. Publicarea selectiva ar insemna, potrivit lui Martens, "un razboi secret". Alt "razboi secret". In opinia lui Martens, singurul mod de a face publice aceste dosare este publicarea lor pe Internet. Ce va zice, asadar, Partidul despre judecatorul care are din ce in ce mai multe probleme cu legea, nu numai cu morala? N-ar fi mai bine, daca tot ii place taraful, sa fie pus sa cante la alta masa? Asta pana va fi cercetat mai bine. Impreuna cu toata gasca sa sciento-politica, aflata ani buni in coconul lui Iliescu - KGB.
Bunul Alecu Paleologul, singularul intelectual de marca real al Romaniei, care a si recunoscut cedarea sa din fata Securitatii, era in 1990 ambasadorul Romaniei la Paris. "Ambasadorul Golanilor", dupa cum se autointitulase. Dupa masacrul organizat de mineri si fosti securisti in Piata Universitatii "zona libera de neocomunism a Romaniei - a demisionat cu revolta si scarba din administratia regimului Iliescu. Tot singurul. Altii, ca marca, s-au lipit mai departe de sistemul care-i crease: unul, ministru al Guvernului Iliescu-Roman si dupa macelarirea studentilor anti-comunisti, altul, recompensat cu didamai Editura si Tipografia Partidului, altul, in fruntea smenurilor actoricesti, si altul, acolo unde i se trasase sarcina sa ajunga, oricum, si inainte de '89, la distrugerea scriitorimii. Si, ca spectrul sa fie complet, calaretii pe ogarul cenusiu american si "viitorul tarii", culturnici, uaseceristi si utecisti de frunte, au trecut de pe cearsaful de plaja al lui Gogu Radulescu direct la ocuparea "societatii civile" plina de monoloagele dilemelor.
In lume, exista cazuri similare, de rasunet: Pablo Picasso a fost premiat, inclusiv material, de Stalin, pe vremea cand acasa, la muma sa adoptiva, Rusia, calaul rosu ucidea in masa intelectualitatea rusa - artisti, scriitori, preoti, la gramada. Peste zeci de ani, Gunter Grass, un vest-german care, ca si alti intelectuali occidentali, a facut propaganda de stanga idealizand regimurile comuniste de dupa zidul Berlinului, recunoaste din motive comerciale sau de frica desecretizarii arhivelor STASI, ca a fost membru al trupelor speciale ale lui Hitler, SS. Opera acestora (in cazul lor aceasta exista) ramane si este apreciata dupa intelectul si gustul fiecaruia. Dar radiografia lor morala ii plaseaza intr-un singur loc: in troaca ticalosilor fara de Dumnezeu. Monstrii nu pot fi sacri. In toata aceasta perioada, un intelectual autentic, si in voce, si in constiinta si in suflet, Vladimir Bukovski, trecea prin Gulaguri si spitalele psihiatrice ale KGB. El este categoric cu membri mafiei nomenklaturiste: "Trebuie sa ne descotorosim de ei pentru ca pur si simplu nu exista alta cale de a progresa."
Sistemul de matrioske al lui Iliescu-KGB a functionat perfect. Astazi am ajuns, cu ajutorul curajului si profesionalismului unor jurnalisti si cercetatori liberi din presa romana si straina, sa decojim, vorba lui Gunter Grass, ultimele foi din ceapa bolsevica. Miezul, putrezit, pute puternic. Pana la Moscova, Bruxelles si Washington. La Bucuresti, de abia acum, dupa 16 ani, gaura din zid se mareste, incet, incet. A mai ramas ceva din cel de la Berlin?
Imaginati-va ca suntem, din nou, in vara lui 1989. Crede cineva ca pana la iarna vor cadea statuile lui Lenin si ale urmasilor lui din Romania?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.