Intr-un articol aparut, sambata, in cotidianul american Washington Post, omul de afaceri romano-american Victor Gaetan isi exprima nemultumirea fata de desemnarea lui Vladimir Tismaneanu in fruntea Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturii com
Intr-un articol aparut, sambata, in cotidianul american Washington Post, omul de afaceri romano-american Victor Gaetan isi exprima nemultumirea fata de desemnarea lui Vladimir Tismaneanu in fruntea Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania, initiativa pe care o considera echivalenta cu "a pune sare pe rana". Agentia Newsin noteaza faptul ca Victor Gaetan a fost seful de campanie al Liei Roberts in Romania. "Ca om de afaceri romano-american, care a venit in Statele Unite ca refugiat politic in anii '60, din cauza terorii cumplite la care a fost supusa familia mea sub regimul comunist, am fost extrem de furios la aflarea vestii privind numirea lui Vladimir Tismaneanu pentru a conduce o comisie oficiala de anchetare a comunismului in Romania", sustine Gaetan. In opinia sa, "Tismaneanu a fost un activist entuziast al Partidului Comunist, precum si unul dintre membrii cercurilor celor mai elitiste ale nomenclaturii din Romania". "Tatal sau a fost trimis de biroul politic la Moscova pentru a ajuta la instalarea terorii comuniste la Bucuresti in 1945", precizeaza Gaetan. Acesta tine sa sublinieze si faptul ca "teza de doctorat a lui Tismaneanu, publicata in 1976 de cea mai importanta editura a Partidului Comunist, era un rechizitoriu vitrioloc la adresa valorilor occidentale".
"Crimele savarsite de comunisti in Romania, precum incarcerarea si uciderea preotilor, a intelectualilor si a oamenilor de afaceri, precum si alungarea din scoli a a copiilor si profesorilor liberali, considerati <<fii si fiice ale dusmanilor poporului sau anti-comunisti>> sunt asemanatoare cu crimele comise in timpul nazistilor. Se poate imagina oare ca fiul unui general nazist, care el insusi a servit ani buni in SS, ar putea fi invitat sa conduca o ancheta oficiala asupra national-socialismului?", se intreaba, retoric, Gaetan. El face referire la una dintre declaratiile recente ale lui Tismaneanu conform careia "sarcina sa este de a combina analizele si compasiunea". "Compasiune pentru comunism? Pentru ucigasi si inclinatiile totalitariste pentru distrugerea Occidentului?", se mai intreaba Gaetan, care conchide: "Intr-adevar, crimele comunismului trebuie condamnate. Numirea lui Tismaneanu, din pacate, pune sare pe niste rani vechi inca deschise". (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.