turistic. Mai mult, oficialii locali s-au declarat "constienti de exodul turistic" si au promis transformarea plajelor neprihanite in "complexuri" special amenajate...
La zeci de kilometri de agitatia statiunilor in voga pe litoral, Grindul Chit
turistic. Mai mult, oficialii locali s-au declarat "constienti de exodul turistic" si au promis transformarea plajelor neprihanite in "complexuri" special amenajate...
La zeci de kilometri de agitatia statiunilor in voga pe litoral, Grindul Chituc a ramas unul dintre principalele destinatii pentru cei care, chiar si la mare, cauta liniste, dar si nonconformism. Teritoriu virgin al litoralului romanesc, grindul face parte din Rezervatia Naturala a Biosferei Deltei Dunarii. O limba de nisip, lunga de peste 30 de kilometri, ce desparte Delta de mare. Grindul Chituc este inca zona virgina, datorita unei campanii a ziarului Adevarul. Anul trecut, primarul din comuna Sacele urma sa vanda terenuri din aria protejata Grindul Chituc la preturi de dumping. Licitatia a fost insa oprita de guvernatorul Deltei Dunarii, care a aflat din Adevarul despre intentia edilului.

Trusa turistului: apa, mancare si spray contra tantarilor
Balti pline cu stuf, nisip cenusiu "spart" pe alocuri de boscheti inalti cu frunze aspre, numeroase pasari si animale rare sunt cateva din ingredientele ce fac deliciul zonei. La Chituc, atat apa marii, cat si nisipul plajei sunt cu mult mai curate decat in alte parti ale litoralului. Este liniste, iar accesul auto pana aproape de plaja "este garantat". Exista totusi si dezavantaje. Apa curenta si curentul electric sunt practic inexistente, iar cea mai apropiata localitate este la cel putin cinci kilometri distanta. "Suntem nevoiti sa ne aducem de acasa alimentele sau apa. Cel mai mult ne enerveaza insa roiurile de tantari care dau navala seara...", spun turistii. Cu toate acestea, in Grindul Chituc, turistii ocupa intotdeauna locurile de cazare, fie cu corturile "pe unde apuca", fie in cabana Periboina, constructie traditionala dobrogeana cu o splendida vedere catre mare.

Plajele Vadu si Corbu, uitate de Dumnezeu, descoperite de turisti
La marginea unui sat saracacios din judetul Constanta, o plaja la fel de modesta atrage anual "doar o anumita categorie de turisti", cum le place localnicilor sa precizeze. Pe plaja satului Vadu este ... liniste si pace.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.