Ministerul Sanatatii Publice (MSP) si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) intentioneaza, pana la sfarsitul acestui an, sa introduca, in cateva judete pilot, bugetul pe medic de familie la compensate si gratuite. ''Medicii de familie nu tre

Ministerul Sanatatii Publice (MSP) si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) intentioneaza, pana la sfarsitul acestui an, sa introduca, in cateva judete pilot, bugetul pe medic de familie la compensate si gratuite. ''Medicii de familie nu trebuie sa se teama de aceasta idee a MSP si CNAS avand in vedere ca pacientii lor nu vor fi afectati.
Mai intai trebuie precizat ca bugetul pe medic de familie la compensate si gratuite nu are nimic in comun cu plafonul despre care se vorbea cu cateva luni in urma. Cand reprezentantii MSP si CNAS au luat in discutie introducerea plafoanelor la medicii de familie, acestia au protestat spunand ca, in primele zile ale fiecarei luni, la usile lor vor da navala pacientii, speriati de faptul ca plafonul alocat medicul de familie se va epuiza imediat. Tot atunci, medicii de familie isi puneau intrebarea ce vor face cu pacientii care au nevoie de compensate si gratuite spre sfarsitul lunii si ei nu vor mai avea plafon.
Prin introducerea bugetului pe medic de familie la compensate si gratuite speram sa nu avem probleme. De aceea, sistemul va fi testat intai in cateva judete pilot'', ne-au declatat surse autorizate din cadrul MSP.
Potrivit acelorasi surse, daca sistemul va fi introdus, ''MSP si CNAS vor suporta costurile pentru achizitionarea de calculatoare in cazul medicilor de familie care nu au computere.
De asemenea, soft-ul va fi implementat gratuit de catre MSP si CNAS, iar pentru operatiunile efectuate pe calculator pentru prescrierea retetelor cu compensate si gratuite, medicii de familie vor primi venituri suplimentare''.

Mai intai MSP si CNAS trebuie sa informatizeze sistemul sanitar

''Bugetul pe medic de familie la compensate si gratuite va fi alocat si in functie de cererea justificata a medicului de familie.
Aceasta nu inseamna ca el va putea cere Casei judetene de asigurari de sanatate cu care a semnat contract-cadru un buget lunar sau trimestrial care sa depaseasca necesitatile. Fiecare medic de familie stie cati pacienti are pe lista si care sunt bolile de care acestia sufera. Pe baza acestor date, el poate face o evaluare a bugetului de care are nevoie.
Daca este pus in situatia de a depasi bugetul, medicul de familie poate face acest lucru, insa in momentul decontarii, el va trebui sa dovedeasca cu acte ca a fost nevoit sa recurga la depasirea bugetului.
In acest mod, pacientii nu vor fi stresati de ideea ca trebuie sa fie printre primii la usa medicului de familie pentru a li se prescrie compensate si gratuite sau ca nu vor primi compensate ori gratuite daca se imbolnavesc la mijlocul sau la sfarsitul lunii. Acest sistem al bugetului pe medic de familie la compensate si gratuite este practicat, spre exemplu, in Germania'', au explicat sursele autorizate din cadrul MSP.
La randul sau, George Haber, presedintele Societatii Nationale de Medicina a Familiei ne-a declarat ca, recent, CNAS a solicitat tuturor Caselor Judetene de asigurari de sanatate ''sa faca pentru fiecare medic de familie o estimare a cheltuielilor la compensatele si gratuitele prescrise.
Astfel, incepand cu septembrie, Casele judetene de asigurari de sanatate trebuie sa trimita la CNAS raportari lunare in care sa apara, printre altele, consumul de compensate si gratuite pe judet, numarul retetelor cu compensate si gratuite prescrise de medicii de familie si topul medicilor de familie care prescriu cel mai des asemenea retete''.
In ceea ce priveste introducerea bugetului pe medic de familie la compensate si gratuite, Haber a afirmat ca ''acest lucru nu va fi posibil decat dupa 1 aprilie 2007. Conform MSP si CNAS abia atunci sistemul sanitar va fi informatizat. Pentru a pune in practica bugetul pe medic de familie la compensate si gratuite trebuie sa avem soft, sa fim interconectati si sa nu mai mergem pe bugetele istorice. CNAS va trebui sa stie exact care este valoarea consumului de medicamente compensate si gratuite.
La ora actuala, din cauza lipsei informatizarii sistemului, medicii de familie nu au nici macar posibilitatea tehnica de urmarire a consumului de medicamente''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.