Pe o piata europeana unde nu lipseste nimic este greu pentru fermierul roman decapitalizat, cu teren putin si cu experienta de piata zero - sa gaseasca nisa care sa-i asigure rotunjirea veniturilor. Avem insa si avantaje: un cost al fortei de munca
Pe o piata europeana unde nu lipseste nimic este greu pentru fermierul roman decapitalizat, cu teren putin si cu experienta de piata zero - sa gaseasca nisa care sa-i asigure rotunjirea veniturilor. Avem insa si avantaje: un cost al fortei de munca inca scazut si o productie aproape ecologica.
taranii ar trebui sa planteze caisi, piersici, ciresi si visini, nuci, capsuni, zmeura, coacaze, agrise, mur fara tepi, toate acestea avand bune oportunitati de desfacere pe piata europeana. Aceste fructe mici sunt mari consumatoare de manopera. Mai putin recomandati sunt merii si perii. O sansa buna ar putea-o avea si prunul, care are traditie in Romania si este prezent intr-o mare varietate de soiuri, considera Dorin Sumedrea, director stiintific la Institutul de pomicultura de la Pitesti-Maracineni.

Ferma optima are 15 ha
O ferma pomicola de la 3 ha in sus poate rotunji veniturile proprietarilor, dar dimensiunea optima ar fi de peste 15 ha, considera Cornelia Ionescu, consilier la Ministerul Agriculturii pe probleme de horticultura. Deoarece culesul si veniturile sunt concentrate intr-o anumita perioada a anului, este recomandat un mix de culturi. Dorin Sumedrea recomanda fermierilor pe baza unei ferme pomicole experiment - sa se asocieze cate doua-trei familii, astfel incat exploatatia sa aiba in jur de 1920 ha.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.