La Piatra Neamt s-a finalizat unul dintre cele mai ample proiecte din Romania, constand in realizarea unui depozit ecologic la standarde europene, unic in tara. Sistemul de colectare a deseurilor va fi unul ultraperformant, asemanator cu cel practica
La Piatra Neamt s-a finalizat unul dintre cele mai ample proiecte din Romania, constand in realizarea unui depozit ecologic la standarde europene, unic in tara. Sistemul de colectare a deseurilor va fi unul ultraperformant, asemanator cu cel practicat de tarile din Europa de Vest. Sticla, plasticul si hartia se vor recicla, iar deseurile organice vor fi transformate in compost si introduse in circuitul agricol. Proiectul a costat peste 18 milioane de euro, mai mult de jumatate din valoarea lui fiind suportata de Uniunea Europeana.
Deseurile din Piatra Neamt vor fi colectate in acelasi mod ca in Franta sau in Germania, iar ghenele neigienice din blocurile mai mari de patru etaje vor disparea. Depozitul de deseuri are o capacitate de 400.000 de metri cubi si o durata de utilizare de zece ani. Prin modul de constructie, noua celula de depozitare a deseurilor nu permite patrunderea substantelor toxice in panza freatica. Deseurile depozitate aici vor fi compactate ajungandu-se astfel la un raport masa/volum de o tona deseuri pe metru cub.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.