Gruparea Hezbollah nu i-ar fi rapit pe cei doi militari israelieni daca ar fi stiut amploarea operatiunilor pe care Israelul urma sa le desfasoare in Liban. Asa cum nu si-ar fi imaginat ca atacurile de la 11 septembrie vor duce la ""Razboiul impo
Gruparea Hezbollah nu i-ar fi rapit pe cei doi militari israelieni daca ar fi stiut amploarea operatiunilor pe care Israelul urma sa le desfasoare in Liban.

Asa cum nu si-ar fi imaginat ca atacurile de la 11 septembrie vor duce la ""Razboiul impotriva terorii"", liderul Hezbollah n-a anticipat nici ca Israelul va recurge la o demonstratie de forta de amploare atat de mare, in replica la rapirea a doi dintre militarii sai. Afirmatia a fost facuta de seful gruparii. Intr-un interviu acordat postului libanez NTV si preluat de La€™Orient le Jour, Hassan Nasrallah a spus ca rapirea la 12 iulie a militarilor israelieni nu ar fi avut loc daca Hezbollah ar fi anticipat ca va urma un razboi in toata regula, cu concesintele de rigoare asupra Libanului si a cetatenilor sai.
""N-am crezut nici macar in proportie de 1% ca va urma un razboi de o asemenea magnitudine"", a recunoscut clericul siit.
DESPRE NEGOCIERI. Nasrallah a readus in discutie si aspectul negocierilor pentru eliberarea celor doi, negocieri pe care Israelul nu le-a confirmat niciodata. Subliniind ca au existat in permanenta contacte in acest scop intre cele doua parti, el a subliniat rolul pe care l-ar putea avea Italia in delicatele tratative. Liderul Hezbollah a pomenit chiar despre negocieri secrete care ar fi inceput pe marginea unui eventual schimb de prizonieri. Ministerul italian de Externe a dezmintit insa afirmatiile lui Nasrallah. Asta, in ciuda declaratiilor facute de presedintele Comisiei pentru aparare din Senatul italian, Sergio de Gregorio, potrivit carora implicarea Italiei este reala si are parte de ""binecuvantarea"" Iranului. De Gregorio ar mai fi spus, scrie The Guardian, ca militarii israelieni rapiti sunt teferi si ca eliberarea lor ar putea avea loc peste cateva saptamani.
Pana la armistitiul convenit dupa 34 de zile de lupte, bilantul conflictului indica 1.100 de morti in Liban si 157 in Israel.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.