Listarea companiei C.N.T.E.E Transelectrica, asteptata in sedinta de maine, 29 august, ar putea schimba trendul din ultimele zile ale pietei, investitorii asteptandu-se, saptamana aceasta, la o imbunatatire cel putin la nivelul lichiditatii. "Gradul
Listarea companiei C.N.T.E.E Transelectrica, asteptata in sedinta de maine, 29 august, ar putea schimba trendul din ultimele zile ale pietei, investitorii asteptandu-se, saptamana aceasta, la o imbunatatire cel putin la nivelul lichiditatii. "Gradul relativ ridicat de suprasubscriere ne indica un interes sporit pentru titlurile TEL, insa in eventualitatea unui castig rapid de 20-30% multi investitori vor fi de asemenea tentati sa-si vanda actiunile subscrise. Atrag asadar atentia asupra volatilitatii inerente noilor listari, si care s-ar putea rasfrange si asupra altor societati listate", a precizat, in analiza saptamanala, Andrei Anghel, analist financiar la Confident Invest.
Valoarea tranzactiilor la Bursa de Valori Bucuresti a scazut saptamana trecuta cu 10,71%, ajungand de la nivelul 101,8 milioane de lei la 90,87 milioane de lei. Inceputul de saptamana a fost caracterizat de scaderi generale la nivelul tuturor indicilor. In sedinta de vineri, insa, piata a dat semne de revenire, inregistrandu-se cea mai mare valoare a tranzactiilor, de 22,37 milioane de lei, din care 12,81 milioane lei, adica 58% reprezinta doar tranzactiile cu titlurile SIF. Sedinta de vineri a fost caracterizata de reveniri usoare pe toti indicii bursieri.
Indicele BET a scazut cel mai mult saptamana trecuta, cu 1,50%, iar cea mai mica depreciere, de 1,3%, au inregistrat-o actiunile SIF. Indicele compozit BET-C a scazut, in perioada analizata, cu 1,31%. Cele mai tranzactionate titluri, la nivelul intregii saptamani, au fost cele cinci societati de investitii si actiunile companiei petroliere SNP Petrom. Cel mai tranzactionat emitent a fost SIF Oltenia, cu tranzactii in valoare de 20,5 milioane de lei, urmat de SIF Moldova cu o valoare a schimburilor de 15,9 milioane de lei. Valoarea totala a schimburilor cu cele cinci societati de investitii financiare se ridica la 50,1 milioane de lei, reprezentand circa jumatate din valoarea totala a tranzactiilor din ringul bursier. Pe pozitia a treia a celor mai tranzactionate titluri se situeaza SNP Petrom, cu un rulaj de 15,7 milioane de lei, si cu o corectie la nivelul intregii saptamani de 0,92%. Procentual, tranzactiile cu titlurile Petrom reprezinta 16% din lichiditatea totala. "Rompetrol Rafinare ar putea fi de asemenea afectata in sedintele urmatoare, de finalizarea anchetei procurorilor, iar Petrom, in ciuda profitului excelent, pare a nu-si reveni dupa anuntul pierderilor din rafinare peste asteptari", a mai precizat Anghel.
Cele mai mari cresteri ale pretului de referinta le-au inregistrat companiile Mechel Targoviste, care s-a apreciat cu 14,98%, Comelf, care a crescut saptamana trecuta cu 6,67%, si Rompetrol Well Services, care raporteaza o apreciere a pretului de referinta de 2,86%. La polul opus, cu cele mai mari corectii se situeaza actiunile Santierul Naval Orsova care au pierdut 10,71%, urmate de Agras cu o scadere de 7,05% si de titlurile emise de Oltchim Ramnicu Valcea care s-au ieftinit saptamana trecuta cu 6,12%.
Pe piata electronica Rasdaq a Bursei de Valori Bucuresti, au fost efectuate tranzactii in valoare totala de 24,7 milioane lei, in crestere cu 70% fata de valoarea inregistrata in urma cu o saptamana, cand valoarea tranzactiilor s-a ridicat la 14,6 milioane lei.
Doar in sedinta de vineri valoarea totala a tranzactiilor s-a ridicat la 3,134 milioane lei, in crestere cu 19% fata de valoarea schimburilor efectuate in sedinta anterioara. Indicele compozit al pietei Rasdaq s-a depreciat in ultima saptamana cu 0,05%. In ceea ce priveste indicele RAQ-I, care prezinta evolutia companiilor listate la prima categorie a bursei electronice Rasdaq, acesta a crescut in perioada analizata cu 5,10%. Cea mai mare depreciere au inregistrat-o preturile actiunilor companiilor listate la categoria a doua a bursei Rasdaq, indicele RAQ-II depreciindu-se cu 2,5% in ultima saptamana.
Cele mai tranzactionate actiuni la cota bursei Rasdaq au fost ale companiei Turism Felix, care a inregistrat tranzactii in valoare de 14,136 milioane lei. Turism Felix este urmata de compania Condmag din Brasov, care in cele cinci sedinte ale intervalului a raportat o valoare de 1,97 milioane lei.
In sedinta de vineri, pe piata Deal a pietei Rasdaq, a fost efectuata o tranzactie cu 1,05 milioane de actiuni ale companiei Condmag Brasov, in valoare de 829.500 lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.