"A zidi o biserica, mai ales a o sfinti, inseamna o coborare a lui Dumnezeu pe pamant, inseamna ca Dumnezeu ne-a iubit si ne-a ierat de pacate si a primit sa salasluiasca intre caramizile, picturile si icoanele acestei biserici, care este imaginea ce
"A zidi o biserica, mai ales a o sfinti, inseamna o coborare a lui Dumnezeu pe pamant, inseamna ca Dumnezeu ne-a iubit si ne-a ierat de pacate si a primit sa salasluiasca intre caramizile, picturile si icoanele acestei biserici, care este imaginea celei din cer", a declarat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Prea Fericitul Parinte Teoctist, la sfintirea bisericii cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil a Jandarmerei Romane.

La sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane a avut loc, ieri 27 august a.c., slujba de sfintire a bisericii cu hramul "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril". Ceremonia religioasa a fost oficiata de un sobor de zece preoti din structura Jandarmeriei Romane in frunte cu preafericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a Prea Sfintitului Kirilos Mitropolit de Thesaliotigos si Fanariofersalon din Grecia si a Prea Sfintitului Episcop Vicentiu Ploiesteanul - Vicar Patriarhal. La ceremonie au participat 40 de credinciosi din Mitropolia Thesaliotigos (Grecia), 300 de jandarmi din toate unitatile teritoriale, impreuna cu familile, numerosi invitati din cadrul Ministerul Administratiei si Internelor, ve-terani si credinciosi - se arata in comunicatul Inspectoratului General al Jandarmeriei.
Inceputa in anul 2002, pe locul biserici din lemn distrusa intr-un incendiu, aceasta ctitorie, construita in stil bizantin, a fost inaltata prin eforturile si contributiile materiale ale tuturor jandarmilor, sub coordonarea general maior dr. Costica Silion, Inspectorul general al Jandarmeriei Romane. La efortul de constructie a participat si Patriarhia Romana care a asigurat ma-nopera pentru pictura interioara. Pentru constructia bisericii, inalta de 17 metri, lunga de 20 si lata de 14 metri, au fost cheltuiti aproximativ 3,5 mi-liarde lei vechi, la care se adauga circa 2 miliarde, reprezentand costurile cu mobilierul, pictura si obiectele bisericesti. "Banii necesari construirii acestei biserici au fost asigurati, in proportie de 90%, de Jandarmerie, la care s-a adaugat ajutorul de la Patriarhie si constributiile enoriasilor din aceasta zona. Biserica va fi deschisa tot timpul si pentru toata lumea, chiar daca se afla in curtea Jandarmeriei", ne-a declarat capitan Alin Avram, seful biroului de comunicare.
Catapeteasma si mobilierul interior au fost realizate in stil traditional romanesc de sculptori din zona manastirilor Neamt, Agapia si Varatec (jud. Neamt), iar pictura interioara a fost realizata de o echipa de pictori condusa de Constantin Diaconescu si Andy Grigoras - se mai arata in comunicatul Jandarmeriei.
In cadrul ceremoniei de sfintire a bisericii, general maior dr. Costica Silion a declarat: "Este implinirea dorintei de a avea o biserica trainica, in locul celei mistuite de un naprasnic incendiu in urma cu mai bine de patru ani. Am incercat sa o facem, simpla, traditionala, nobila si curata, asa cum sunt inimile tuturor jandarmilor romani, pentru al caror suflet a fost ridicata. Speram ca odata ce veti pasi in interior ei, sa simtiti apropierea de Dumnezeu si linistea sufleteasca pe care o emana si de care avem nevoie cu totii".
In cuvantarea sa, Mitropolitul Kirilos a precizat: "Pentru noi, ridicarea acestei biserici este o minune. Dupa atatea necazuri, astazi ne bucuram pentru darul lui Dumnezeu, pentru pacea si linistea pe care ni le ofera. Asteptam integrarea Romaniei in Uniunea Europeana pentru ca Biserica Ortodoxa Romana sa fie alaturi de Biserica Ortodoxa Greaca, o marturie a credintei celei drepte si sfinte".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.