Conform informatiilor transmise de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (
MTCT), traficul de marfuri derulat prin porturile romanesti in primele sapte luni ale anului 2006 a depasit 32 de
milioane tone. In perioada a
Conform informatiilor transmise de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (
MTCT), traficul de marfuri derulat prin porturile romanesti in primele sapte luni ale anului 2006 a depasit 32 de
milioane tone. In perioada analizata, traficul fluvial a insumat sapte milioane tone, iar traficul maritim s-a situat la circa 25 milioane tone. Tranzitul de marfuri a sustinut traficul total, care a inregistrat o crestere importanta de la 3,77 milioane tone in primele sapte luni ale anului 2005, la 6,79 milioane tone in aceeasi perioada a anului 2006.
De asemenea, o crestere de circa 39% a fost inregistrata in perioada analizata de traficul de containere atingand 549.088 TEU fata de 394.357 TEU in aceeasi perioada a anului 2005. Cantitativ, cresterea a fost de 28% (circa 1 milion tone), atingandu-se 4,98 milioane tone fata de 3,89 milioane tone in primele sapte luni ale anului 2005.
Grupele de marfuri care au inregistrat cresteri in aceasta perioada au fost produse chimice derivate din carbuni si gudron (peste 60%), seminte uleioase, fructe oleaginoase si grasimi (peste 46%), cereale (peste 41%), petrol brut, minereuri si deseuri neferoase. Totodata, in perioada analizata a fost inregistrata o usoara scadere a traficului fluvial (18%) si a traficului maritim (1,84%) la urmatoarele grupe de marfuri produse metalice (peste 38), minereuri de fier, deseuri de fier (peste 33%), combustibili minerali solizi (peste 22%), ciment, var nestins, materiale prefabricate pentru constructii, minerale brute sau prelucrate.
O alta crestere de circa 20% a fost inregistrata in semestrul I 2006 de numarul de pasageri care au facut escala in portul Constanta. Aceasta crestere (fata de aceeasi perioada a anului trecut) confirma interesul turistilor straini pentru vizitarea orasului Constanta. La nivelul perioadei ianuarie-august 2006, numarul pasagerilor care au facut escala in portul Constanta a depasit 12.000 de pasageri.
Potrivit MTCT, incepand cu data de 15 septembrie 2006, tarifele pentru supraveghere, securitate si control care se aplica navelor de pasageri ce acosteaza in portul Constanta vor fi reduse cu 20%. Prin aceasta masura se intentioneaza sporirea atractivitatii portului Constanta pentru navele de pasageri. De asemenea, practicarea in momentul de fata a unui tarif diferentiat intre navele maritime de pasageri (cinci euro/pasager) si navele fluviale de pasageri (2,5 euro/pasager) vine sa incurajeze traficul navelor fluviale de pasageri care fac escala in portul Constanta.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.