"portilor deschise" are din ce in ce mai putini adepti. "Inca mai analizam toate cifrele, insa trebuie sa tinem minte ca economiile Romaniei si Bulgariei sunt diferite de cele ale celorlalte opt state", a declarat, saptamana trecuta, o surs
"portilor deschise" are din ce in ce mai putini adepti. "Inca mai analizam toate cifrele, insa trebuie sa tinem minte ca economiile Romaniei si Bulgariei sunt diferite de cele ale celorlalte opt state", a declarat, saptamana trecuta, o sursa guvernamentala. Britanicii se tem sa deschida in totalitate piata muncii pana cand alte state membre UE nu fac acelasi lucru. Doar doua tari, Irlanda si Suedia, au adoptat politica "portilor deschise" in urma valului de extindere din 2004, iar Franta si Germania au impus un regim mai strict bazat pe acordarea unui numar limitat de permise de munca. Pana in prezent nu a fost luata nicio decizie privind restrictiile impuse fortei de munca imigrante. Printre optiuni se numara adoptarea unui sistem de cote sau temporizarea deschiderii pietei cu un numar de ani.

Concurenta si fondurile sociale, adevarata problema
Potrivit Oficiului National de Statistica, pentru prima data in istorie populatia Marii Britanii a depasit pragul de 60 de milioane, cu un varf de spor demografic in 2005, situatie pusa pe seama afluxului de imigranti din noile state membre UE. Initial, previziunile oficiale indicau o cifra anuala de 15.000 de imigranti est-europeni. Or, datele furnizate recent de Ministerul de Interne britanic arata ca din 2004 si pana in prezent au cerut permise de lucru 427.000 de persoane, din care doua treimi polonezi. Daca se adauga si micii intreprinzatori care si-au incropit propriile afaceri, cifra depaseste 600.000, fara a mai pune la socoteala imigratia ilegala.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.