Eco-Etno- Folk Film. Acest festival de film documentar etnografic, antropologic si de turism s-a nascut din dorinta scriitorului Dinu Sararu de a restitui ceva important localitatii natale. Zona, de un farmec pitoresc incontestabil, strange in fiecar

Eco-Etno- Folk Film. Acest festival de film documentar etnografic, antropologic si de turism s-a nascut din dorinta scriitorului Dinu Sararu de a restitui ceva important localitatii natale. Zona, de un farmec pitoresc incontestabil, strange in fiecare an un numar generos de vizitatori din tara si strainatate. Cea de-a opta editie a festivalului, organizat de Fundatia Nationala pentru Civilizatie Traditionala "Niste Tarani", demareaza astazi la Slatioara. Juriul s-a adunat, pregatit sa vizioneze cele 100 de pelicule selectionate de juriul de preselectie din 32 de tari de pe patru continente.
Am stat de vorba despre festival cu presedintele juriului, regizorul Geo Saizescu, care m-a fascinat prin tineretea spiritului si prin entuziasmul sau molipsitor.

- Domnule Saizescu, sunteti pentru a opta oara presedintele juriului Festivalului International Eco-Etno-Folk Film. Ati vazut cum a crescut si s-a dezvoltat aceasta manifestare unica in peisajul festivalurilor de film. Ce ne puteti spune acum, inainte de start?
- E adevarat ca am vazut cum a crescut acest festival, nascut in 1999. A fost ideea mea si a lui Dinu Sararu. Dupa parerea mea, filmele scurte pot spun mult mai multe decat filmele artistice de lung metraj. Iata, in curand se implinesc 50 de ani de cand ma ocup de activitatea cinecluburilor. Tinand cont de faptul ca lumea se indeparteaza din ce in ce mai mult de esenta, tinand cont ca traim intr-o lume bombardata pe atatea canale de tot felul de kitsch-uri trebuia sa existe ceva care sa promoveze valorile noastre esentiale. Interesul pentru festivalul de la Slatioara a crescut de la an la an. Si asta ma face sa fiu foarte optimist si sa simt ca am un mic aport la imbogatirea si, de ce nu, curatirea spiritului.

- Cum au primit tinerii provocarea Festivalului Eco-Etno-Folk Film? S-au aratat incantati de ideea de-a face filme de scurt metraj cu filon etnofolcloric?
- Stiti, studentii la regie visau in general cum sa-i darame pe Coppola si pe Scorsese. Am spus si la studentii de la UNATC si la cei de la Hyperion ca este important sa se aplece asupra acestei zone. Practic, ei se pregatesc, cercetand zona etnofolclorica, sa descopere viitoarele personaje fabuloase. In fiecare film etnofolcloric exista un nucleu dramatic extraordinar care poate fi exploatat in viitoarele lor creatii. In prima faza totusi nu exista un atasament prea puternic pentru documentar, iar pentru etnografie si folclor cu atat mai putin. Cei mai multi dintre ei fac parte din generatia de asfalt. Acum lucrurile s-au mai schimbat. Dovada si numarul filmelor prezente la festival. Daca la inceput veneau in principal filme de ambasada, spre exemplu, acum vin filme de autor. Ceea ce e foarte important. Ambasadorul Braziliei imi spunea ca suntem o mare putere culturala a lumii. Parerea mea e ca nu putem fi o mare putere culturala daca nu ajungem sa ne cunoastem noi pe noi. Cred ca a sosit momentul sa ne curatam spiritul, pentru ca formarea spirituala a fiecarui individ in parte se face printr-o cercetare atenta a propriilor radacini. Acesta e si motivul pentru care in decursul celor opt ani interesul a crescut pentru festival. Oamenii vor si altceva in afara a ceea ce ii este oferit zilnic. Noi ii oferim sansa de a alege.

FESTIVALUL INTERNATIONAL ECO-ETNO-FOLK FILM
Ajuns in anul celei de a VIII-a editii, anul 2006, Festivalul International Eco Etno Folk Film, desfasurat anual la Casa de Cultura Taraneasca din Slatioara, s-a impus ca o manifestare de prestigiu si rezonanta in lumea filmului.
Jurii de preselectie au ales din cele peste 1.450 filme, prezentate in cadrul celor sapte editii de pana acum, 595 de filme. Participarea la festival a fost urmatoarea:
1999 - prima editie - 150 filme din 12 tari, selectionate pentru concurs: 57 pelicule
2000 - a II-a editie - 200 filme din 24 tari, selectionate 75 pelicule
2001 - a III-a editie - 200 filme din 32 tari, selectionate 88 pelicule
2002 - a IV-a editie - 250 filme din 35 tari, selectionate 90 pelicule
2003 - a V-a editie - 200 filme din 41 tari, selectionate 106 pelicule
2004 - a VI-a editie - 250 filme din 33 tari, selectionate 91 pelicule
2005 - a VII-a editie - 200 filme din 32 tari, selectionate 88 pelicule.
Juriul primei editii a fost prezidat de regizorul Geo Saizescu, iar juriile celorlalte editii de regizorul Andrei Blaier. Din juriile festivalului, la editiile de pana acum, au facut parte regizori si oameni de cultura, critici de film din tara si de peste hotare, diplomati: acad. Razvan Theodorescu, scriitorii D.R. Popescu, Nicolae Breban, Silvia Kerim, Nicolae Dragos, regizorii Dan Pita, George Caliman, operatorul Alexandru Intorsureanu, sociologul Ilie Badescu, criticii de film si teatru Calin Caliman, Magda Mihailescu, Natalia Stancu, Radu Aneste Petrescu, Iulia Argint - redactor la ziarul Adevarul, etnologii Doina Isfanoni, Corina Mihaescu, Ion Ghinoiu, Elena Stoica - directorul Centrului Judetean de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare Valcea, regizorii Anatol Codru - presedintele Uniunii Cineastilor din Republica Moldova, Joao Soares Tavares (Portugalia), ziaristul Yves Bes - Franta, scriitorul Miljurko Vukadinovici - Iugoslavia, Kiki Munshi Skagen - consilier al amabsadei SUA, Fried Nielsen - referent cultural al ambasadei Germaniei, Sandra Simovici - secretar al ambasadei Israelului, Roland Chojnacki - consilier al ambasadei Poloniei, Juana Zlotescu Simatu - atasat al Ambasadei Spaniei, Raja Eli Ejaz - secretar II al ambasadei Pakistan, Mark Tawber - consilier al ambasadei SUA, Gaspar G.Guardia - consul al statului Panama, Elard Escala - ambasador al Republicii Peru, Wilma Anyzova - director al Centrului Cultural Ceh, Kiki Munschi Harris - ex-consilier al ambasadei SUA.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.