Moneda nationala pare sa dea semne de oboseala, la aceasta contribuind cresterea cererii de valuta cat si a volumelor de tranzactionare, care au revenit peste pragul de 700 milioane euro.
Euro s-a aflat ultima data sub pragul de 3,5 lei in dat
Moneda nationala pare sa dea semne de oboseala, la aceasta contribuind cresterea cererii de valuta cat si a volumelor de tranzactionare, care au revenit peste pragul de 700 milioane euro.
Euro s-a aflat ultima data sub pragul de 3,5 lei in data de 12 mai, curs 3,4840 lei, de atunci el urcand chiar la 3,6382 lei, in 26 iunie. De atunci el a inceput sa scada, minimul fiind de 3,5148 lei, iar cotatiile din piata mentinandu-se peste pragul de 3,5 lei, semn ca ciclul de apreciere a monedei nationale, inceput in octombrie 2004 s-a incheiat. Deprecierea leului din perioada imediat urmatoare se poate datora terminarii perioadei de concedii a romanilor care muncesc in strainatate, ceea ce conduce la scaderea intrarilor de numerar la casele de schimb, dar si inceperii platilor la importurile facute in timpul verii.
La aceasta se adauga, conform ultimului raport asupra inflatiei al BNR, reevaluarea de catre investitori a riscurilor privind plasamentele pe majoritatea pietelor emergente.
Multi analisti au in vedere posibilitatea ca leul sa scada in urmatoarele luni, cu mentinerea fluctuatiilor de curs.
Pentru sfarsitul anului se anticipeaza un curs de 3,5750 lei, in timp ce BNR pare sa nu se mai bazeze la fel de mult pe leu in lupta sa cu inflatia. Daca banca centrala va mai dori sa foloseasca leul drept ancora antiinflationista ar trebui sa procedeze la cel putin inca o majorare a dobanzii de politica monetara, cea cu care sterilizeaza excedentul de lei din piata.
Insa este greu de crezut ca o astfel de masura va fi luata curand dupa ce guvernatorul Mugur Isarescu a anuntat ca tinta de inflatie se afla acum la 6,1%. Cu toate acestea, o analiza prezentata de OTP Bank, are in vedere cresterea pana la sfarsitul anului a dobanzii la 9%, fata de 8,75% in prezent. O noua perioada de apreciere a leului am putea vedea din vara viitoare, in cazul in care se va adopta aderarea Romaniei la U.E.
Aceasta decizie va avea efecte asupra investitorilor straini asupra riscului pe care il implica plasamentele pe piata autohtona, marind intrarile de capital sub forma investitiilor directe sau a imprumuturilor externe, pe langa fondurile speculative.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.