Institutiile financiare nebancare (IFN) vor trebui sa aplice reguli mai stricte de creditare incepand de luna viitoare. In categoria IFN intra societatile de leasing, fondurile de garantare, societatile de credit ipotecar, societatile comerciale care
Institutiile financiare nebancare (IFN) vor trebui sa aplice reguli mai stricte de creditare incepand de luna viitoare. In categoria IFN intra societatile de leasing, fondurile de garantare, societatile de credit ipotecar, societatile comerciale care practica vanzarea bunurilor de consum cu plata in rate, casele de amanet si casele de ajutor reciproc. Potrivit unei norme a Bancii Nationale a Romaniei, care va intra in vigoare in septembrie, la acordarea unui credit aceste societati se vor supune regulilor aplicate in prezent numai bancilor. Asadar, pentru obtinerea unui imprumut din categoria celor cunoscute sub numele de "credit doar cu buletinul", va fi nevoie de un avans de 25% din valoarea bunului care urmeaza sa fie astfel achizitionat sau sa aduca garantii. Pe de alta parte, giranti nu pot fi cei care au deja un credit de o valoare mare in derulare. De asemenea, in cadrul unei familii, membrii care au contractat deja credite nu vor mai fi luati in calculul venitului total net al acesteia. Rata lunara platita pentru un astfel de credit nu poate depasi 30% din venitul net al solicitantului. Venitul net va fi stabilit dupa scaderea cheltuielilor de intretinere. In cazul in care o persoana are mai multe credite, angajamentele totale de plata lunare nu trebuie sa depaseasca 40% din veniturile nete.
Toate aceste reglementari vor fi aplicate si societatilor de leasing precum si tuturor companiilor care acorda credite persoanelor fizice.
Comisioanele incluse in rata
Pe de alta parte, banca centrala a stabilit, recent, ca atat bancile, cat si IFN-urile care dau imprumuturi populatiei, vor fi obligate sa ia in calculul bonitatii clientilor toate costurile creditarii, inclusiv comisioanele aferente creditelor acordate, ceea ce ar putea ingreuna accesul la imprumuturi al persoanelor fizice.
Reglementari mai dure pentru institutiile financiare nebancare au fost solicitate in repetate randuri de reprezentantii bancilor. "Problema a fost ca aceste institutii financiare nebancare au fost lasate de banca centrala o perioada destul de indelungata, intre opt-noua luni, sa zburde, in timp ce noi, bancile, eram obligate sa respectam ce a impus banca centrala", afirma, recent, pentru NewsIn, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, amintind de restrictiile BNR cu privire la limitarea la 30% din veniturile unei persoane a gradului de indatorare si la 40% din veniturile familiei.
Potrivit unei statistici a bancii centrale, in Romania functioneaza peste 4500 de institutii fianciare nebancare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.