Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va avea o noua structura de tranzactionare, prin modificarea sectoarelor si a categoriilor, una dintre noutati fiind introducerea transferurilor cu unitati de fond emise de fondurile inchise de investitii, transmite Me
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va avea o noua structura de tranzactionare, prin modificarea sectoarelor si a categoriilor, una dintre noutati fiind introducerea transferurilor cu unitati de fond emise de fondurile inchise de investitii, transmite Mediafax. Piata reglementata la vedere, administrata de BVB, va cuprinde trei sectoare, respectiv titlurile de capital, titlurile de credit si organismele de plasament colectiv (OPC), potrivit proiectului Codului Bursei. In sectorul titlurilor de credit vor fi incluse trei categorii pentru obligatiuni corporative (1, 2 si 3), obligatiunile municipale, titlurile de stat, categoria internationala obligatiuni si categoria alte titluri de credit, care va include si obligatiunile ipotecare. Pe sectorul OPC vor fi tranzactionate actiuni ale societatilor de investitii si unitati de fond. In categoria unitatilor de fond vor fi tranzactionate numai unitatile de fond emise de fondurile inchise de investitii. In prezent, cota BVB este structurata pe trei sectoare, si anume sectorul valorilor mobiliare emise de persoane juridice romane, sectorul obligatiunilor si a altor valori mobiliare emise de stat sau de autoritati ale administratiei publice centrale si locale, precum si sectorul international. Pentru admiterea la Categoria 1 destinata actiunilor, firma va trebui sa aiba o valoare a capitalurilor proprii din ultimul exercitiu financiar de cel putin echivalentul in lei a 8 milioane de euro. De asemenea, este necesar ca societatea sa fi obtinut profit net in ultimii doi ani de activitate si sa prezinte un plan de afaceri pentru cel putin urmatorii doi ani calendaristici. Companiile de la Categoria 2 trebuie sa aiba valoarea capitalurilor proprii din ultimul exercitiu financiar de cel putin echivalentul in lei a 2 milioane de euro. La Categoria 3 actiuni vor fi admise atat valorile mobiliare ale societatilor dinamice, inovatoare si cu potential de crestere din domenii in plina dezvoltare, cat si titluri ale emitentilor care au, in principiu, in obiectul de activitate dezvoltarea de tehnologii noi si implementarea acestora in sectoare cum ar fi medicina, biotehnologia, agrotehnologia, telecomunicatiile si informatica, se arata in proiectul Codului Bursei. Admiterea la aceasta categorie este conditionata de un nivel al capitalurilor proprii din ultimul exercitiu financiar de cel putin echivalentul in lei a un milion de euro, conditie valabila si pentru actiunile din statele membre si nemembre ale Uniunii Europene listate la Categoria Internationala.Cat priveste obligatiunile tranzactionate, valoarea imprumutului obligatar trebuie sa fie de minimum echivalentul in lei a 200.000 de euro, iar cand este sub aceasta suma este necesar avizul CNVM de admitere la tranzactionare.
Vanzari in lipsa doar pentru anumite companii
Companiile de brokeraj care realizeaza tranzactii pe piata de capital din Romania vor avea posibilitatea sa initieze operatiuni de vanzare in lipsa numai cu titlurile firmelor cuprinse intr-o lista a valorilor mobiliare eligibile, stabilita de Bursa de Valori Bucuresti (BVB), prin decizie a directorului general. Vanzarile in lipsa sunt incluse in categoria tranzactiilor in marja, reglementate anul trecut printr-un regulament elaborat de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Tranzactiile in marja reprezinta acele operatiuni cu valori mobiliare sau instrumente financiare derivate efectuate de catre o societate de servicii de investitii financiare (SSIF) in numele clientului sau, pe baza unui credit acordat acestuia pentru cumpararea unor valori mobiliare sau a unui imprumut de titluri destinat efectuarii unor vanzari in lipsa. Marja reprezinta nivelul minim pe care clientul trebuie sa-l mentina in cont si poate fi constituita in numerar, valori mobiliare, precum si in titluri de stat cu scadenta mai mica de un an. Pot face obiectul imprumutului de valori mobiliare oferit de SSIF in scopul vanzarii in lipsa titlurile apartinand companiei de brokeraj si inregistrate in contul propriu, cele luate cu imprumut de la un alt intermediar, precum si valorile mobiliare apartinand clientilor SSIF, dar numai cu acordul scris al acestora. Imprumutul de valori mobiliare se acorda, in schimbul unui comision, de catre detinatorul acestora (creditor), unei persoane fizice sau juridice (debitor), in scopul folosirii acestora pentru decontare. Debitorul are obligatia sa restituie creditorului acelasi tip de valori mobiliare la sfarsitul unei perioade de timp specificata in contract. Proiectul Codului Bursei a fost aprobat de actionarii Bursei de Valori Bucuresti la sfarsitul lunii aprilie si urmeaza sa fie adoptat de CNVM. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.