Evenimentele geo-politice continua sa isi puna amprenta asupra evolutiei preturilor unciei de aur.
La fixingul de vineri seara de la Londra uncia a fost cotata la 622 dolari, in timp ce la New York Mercantile Exchange pretul futures cu scadent
Evenimentele geo-politice continua sa isi puna amprenta asupra evolutiei preturilor unciei de aur.
La fixingul de vineri seara de la Londra uncia a fost cotata la 622 dolari, in timp ce la New York Mercantile Exchange pretul futures cu scadenta decembrie a urcat la 632 dolari. Cauza acestei cresteri s-a datorat speculatiilor privind acutizarea dosarului nuclear iranian, dar si unei alerte teroriste privind un avion care decolase din New York. Astfel de alarme aeriene au avut, dupa evenimentele din 11 septembrie, efecte imediate asupra pretului aurului. Evenimentelor geo-politice li se adauga efectele inflationiste generate de cresterea pretului la petrol cat si evolutia monedei americane. Acesti factori converg, in opinia analistilor la mentinerea pe tremen lung a preturilor metalului galben pe un trend ascendent, perspectiva atingerii, in anii viitori, a pragului de 1.000 de dolari incepand sa devina o perspectiva certa.
Pentru urmatoarele luni se anticipeaza revenirea la pragul de 700 dolari, fata de 400 - 450 dolari, in urma cu doi ani. Reamintim ca in 1980 aurul a atins un maxim de 850 dolari, fata de 250 dolari in urma cu doi ani, intr-o perioada in care Uniunea Sovietica a ocupat Afganistanul, membrii ambasadei americane din Teheran erau luati ostatici de noul regim islamisti, iar inflatia din SUA era ridicata.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.